Jumaat, 9 Oktober 2009

waris keturunan


waris keturunan

Asalamualaikum...puan,
Saya jg seperti pn yg tercari-cari asal usul keturunan saya. banyak jg saya cari dan dalam proses mengumpul bukti, namum sangat susah..Ayah sy berasal dr kg. Temau, Raub. Ayah tlh pulah ke rahmatullah 5 tahun yg lalu. Swaktu ayh masih hidup dia banyak cerita ttg asal usul kluarganya tp sayang tiada bukti. hanya crita lisan saja. Banyak perkara yg dicritakannya antaranya dia mendakwa dia sekeluarga dgn tok gajah yakni ayah kpd mat kilau yg berasal dr kerajaan bangsawan pagar ruyung, Sumatera. sy ada bertanya kpd org lama yg masih hidup di Raub mereka mengakuinya dan sy tlh mempunyai sikit bahan mengenainya.
Malah seingat sy sewaktu sy kecil sy pernah melihat nenek sy bernama BESAH dan datuk saya bernama GUSTI memang handal bersilat malah mempunyai ilmu kebatinan yg ampuh dan digelar orang Harimau Berantai. Malah ayah sy jg seorang yg disegani oleh generasinya di Temau dan Dong kerana mewarisi ilmu datuk sewaktu hidupnya. Namun, sayang sekali kesedaran utk mencari asal usul sy ini hanya menjadi serius setelah ayah telah tiada maka sumber utama sy telah dibawa pergi bersamanya...Sy sangat merinduinya..
Namun, bila terbaca maklumat pn tadi sy berharap kita boleh bergabung utk mencari maklumat mengenai perkara yg sama kerana sy yakin kita ada hubungan keluarga kerana dr Kg.Gali hingga ke Kuala Dong, Budu, Jerangsang, Kuala Lipis tersebar keluarga ayah saya. Apa yg saya tahu suami penyanyi Ziana Zain adalah 2 pupu saya..

zari jamal"