Rabu, 7 April 2010

RIWAYAT PANGLIMA KANAN MEMBUKA KALUMPANG (1883)

RIWAYAT PANGLIMA KANAN MEMBUKA KALUMPANG (1883)

Panglima Kanan adalah merupakan pengasas Kalumpang. Beliau berasal dari Kampung Kota Raja, Rao Mapat Tunggul Kecamatan Rao, Kabupaten Pasaman Sumatra Barat. Beliaulah orang yang bertanggungjawab membuka Kalumpang pada tahun 1883 atau sebelumnya. Nama sebenar beliau ialah Hj. Salam Bin Datuk Berkanun. Beliau diberi gelaran Panglima Kanan oleh D.Y.M.M. Sultan Selangor (Sultan Muhamad) di zamannya kerana beliau telah dapat membunuh Panglima Pahang semasa perang Pahang-Selangor di suatu ketika dan juga telah dapat mengamankan perompak lanun di Sabak Bernam. Beliau adalah adik ipar kepada penghulu tua Tg. Malim iaitu Tun Haji Mustapha Bin Raja Kamala yang membuka Tg. Malim atau Bernam pada masa itu. Panglima Kanan menjadi assistant Penghulu Bernam dimana Tun Haji Mustapha menjadi Penghulu. Kalumpang pada masa itu adalah di bawah pemerintahan Bernam.
Panglima Kanan mempunyai seorang isteri yang bernama Hjh.Rahmah bt Hj Siun. Beliau diriwayatkan juga bersama Nawi bin Raja Mulok (orang Rao Pahang) bersama-sama membuka Kalumpang (diriwayatkan oleh Allahyarham Haji Abdullah bin haji Salam - anak Panglima Kanan). Diriwayatkan bahawa Panglima Kanan dengan pengikut-pengikutnya berhijrah dari Bernam sampai ke sebuah pokok yang besarnya lain dari yang lain, dan berehat di situ dan diketahui pokok tersebut bernama pokok Kalumpang. Dari nama pokok tersebut dinamakan Kalumpang yang ada pada hari ini. Pokok tersebut berhampiran dengan pasar lama Kalumpang.
Diketahui pokok tersebut telah ditebang pada tahun 30-an. Panglima Kanan juga orang yang mula-mula mendirikan rumahnya iaitu di tapak pasar lama Kalumpang yang berdindingkan pelupoh dan beratapkan daun rumbia. Pada suatu ketika, rumah Panglima Kanan dijadikan rumah pasong dan rumah pasong hanya didirikan oleh pemerintah pada tahun 1888. Panglima Kanan juga yang bertanggungjawab membawa orang Cina dari Sekinchan dan daerah-daerah lain di negeri Selangor untuk melombong bijih timah di Kalumpang.
Dalam pada itu beliau juga pengasas Kg.Gumut dengan pengasas-pengasas yang lain dan beliau juga mempunyai dusun durian yang agak luas lebih kurang 12 ekar di Sejantung dan diibaratkan oleh orang gajah boleh mati kalau lalu disitu bila gugur buah duriannya yang bagitu banyak dan merimbun.
Panglima kanan juga telah sama-sama mempertahankan Bernam semasa perang Raub-Bernam dan perang Raub-Gumut bersama-sama Panglima Besar dan Panglima kiri Kalumnpang serta pengikut-pengikutnya. Kubu perang utama ialah kubu di Gumut iaitu kubu Panglima Besar yang terletak di kawasan stesyen keretapi Gumut. Dahsyat perang di Gumut itu dan anak isteri semuanya berkubu di Tg.Malim atau Bernam.
Akhirnya Panglima Kanan dan pengikut-pengikutnya hanya dapat mempertahankan Kg. Kubu iaitu kubu yang terakhir yang diketuai oleh Penghulu Tun Haji Mustapha di Bernam atau Tg.Malim dan mereka dapat menewaskan tentera Raub. Selepas peristiwa ini tiada lagi peperangan dengan Raub hinggalah ke hari ini. Semasa perang Inggris-Pahang, Panglima Kanan bersama pendekar Ulung Kalumpang iaitu Khatib Yunus membantu Mat Kilau menentang Inggeris akan tetapi mereka berundur setelah Inggeris dapat menakluki Pahang.
Diriwayatkan Panglima Kanan dengan pengikutnya memakan buah hutan untuk pengisi perut dalam peperangan itu di mana makanan sukar diperolehi.
Dalam perang saudara di Selangor, Panglima Kanan dan pengikut pengikutnya menjadi pengikut Syed Mashor yang membantu Raja Mahdi merebut takhta negeri Selangor melawan Sultan Abdul Samad tetapi tewas. Oleh hal yang demikian, Panglima Kanan ,Panglima Kiri dan Panglima Besar Kalumpang tidak dapat menjadi orang besar Selangor kerana mereka berpihak pada Raja Mahadi. Panglima Kanan meninggal dan dikebumikan di Sejantung. Pada suatu ketika kubur beliau dan kubur-kubur yang lain telah dialih dan dipindahkan ke suatu tempat yang bernama Kubah. Kubah itu berasal dari perkataan nama Gubah. Kubah itu adalah perkuburan lama Kalumpang yang masih ada pada hari ini.
Setelah Panglima Kanan meninggal dunia, seorang penghulu dikehendaki di Kalumpang. Anak-anak Panglima Kanan tidak mahu menggantikannya. Oleh itu, pemerintah Selangor telah menghantar seorang yang bernama Abdul Ghafar menjadi penghulu di Kalumpang menggantikan Panglima Kanan yang telah kembali ke rahmatullah. Abdul Ghafar adalah penghulu pertama Kalumpang yang berasal dari Batu Laut Selangor.
Adalah difahami setelah kematian Panglima Kanan, penghulu Kalumpang tidak lagi dilantik dari keturunan Kalumpang hinggalah ke hari ini.
Adalah diandaikan, jika diterima oleh anak-anak Panglima Kanan menjadi penghulu Kalumpang, mungkin turun-temurun hingga ke anak cucu cicitnya dan seterusnya dan mungkin juga pada anak Kalumpang jati yang lain menjadi penghulu yang ada pada hari ini.

Sumbangan oleh:
Dzulkifli Bin Datuk Haji Buyong
C-G-6, Pangsapuri Laksamana,
Jalan Laksamana, Bandar Baru Selayang,
68100 Batu Caves, Selangor.
H/P- 012 9725860
24/11/2007

Rujukan:

1. Allahyarham Haji Abdullah bin Hj.Salam(anak Panglima Kanan)
2. Allahyarhamah Hjh.Zabedah bte Hj. Salam(anak Panglima Kanan)
3. Allahyarhamah Hjh.Sabariah bte Md.Ali (cucu Panglima Kanan)
4. Allahyarhamah Hjh.Halimah bte Omar (cucu Panglima Kanan)
5. Buku Persatuan Sejarah Hulu Selangor (bahagian Kalumpang )
Karangan Allahyarham cikgu Ruslan bin Ibrahim, PJK
6. Arkib Negara/ www.jaro.com.my

RIWAYAT KETURUNAN TUN HJ. MUSTAPHA BIN RAJA KAMALA PENGHULU PERTAMA YANG MENGASAS TG. MALIM ATAU BERNAM

RIWAYAT KETURUNAN TUN HJ. MUSTAPHA BIN RAJA KAMALA PENGHULU PERTAMA YANG MENGASAS TG. MALIM ATAU BERNAM

Tanjung Jambu 1790 - Kg Kubu 1870 - Tanjung Malim 1876
Tanjong Malim,asalnya bernama Tanjong Jambu, diterokai dan dibuka oleh sekumpulan enam orang pahlawan Bugis.
Ketua Tanjung Jambu dari tahun 1790 - 1870, bergelar menteri :
• Dato’ Menteri Jamilin
• Dato’ Menteri Katib b Dato’ Menteri Jamilin
• Dato’ Menteri Doba Dato’ Menteri Katib
• Dato’ Menteri Amin b Dato’ Menteri Doba
• Dato’ Menteri Mat Taya b Dato’ Menteri Amin
Tun Hj. Mustapha b. Raja Kamala atau dipanggil Penghulu Tua adalah salah seorang ketua kaum Rao di Gali, Raub berhijrah ke Tg. Malim sekitar tahun 1870-1871. Ini adalah ekoran daripada perang saudara berlaku di Pahang semasa perebutan takhta Negeri Pahang antara dua anak Bendahara iaitu Wan Mutahir dan Wan Ahmad pada masa itu.
Beliau adalah pengikut Tok Gajah@Imam Perang Rasu. Diriwayatkan, memandangkan Rao sama Rao berbalah, beliau memohon keampunan daripada Bendahara Wan Ahmad mewakili orang Rao yang berada di Gali, Raub. Tun Hj. Mustapha berasa malu terhadap Tok Gajah dan beliau serta suku sakatnya dengan beberapa panglima yang setia berhijrah ke Bernam atau Tg, Malim.
Adalah diketahui Hj. Mustapha itu bergelar ‘TUN’ yang diberikan oleh Sultan Pahang semasa beliau berada di Pahang. Ini diriwayatkan oleh cicitnya Allahyarham Ahmad bin Yusof. Dato’ Hj. Mustapha juga dipanggil Penghulu Tua Tg. Malim kerana beliau yang tertua dalam kaum kerabatnya.
Diriwayatkan juga beliau menyuruh anak buahnya Panglima Kanan mengambil adik sepupunya seorang sahaja yang masih ada di Nagari Kota Raja, Rao iaitu Hjh. Rahmah Bt. Hj. Siun untuk dibawa ke Bernam atau Tg. Malim. Panglirna Kanan berkahwin dengan Hjh. Rahmah. OIeh kerana Panglirna Kanan telah berkahwin dengan orang yang berasal dari Kg. Simpang Empat Tg. Malim, Hjh. Rahmah membuat keputusan untuk tidak mahu dimadukan. Pergolakkan keluarga bermula. Panglima Kanan pun menceraikan isteri tuanya yang tiada mempunyai zuriat bersamanya. Bermakna adalah Dato’ Haji Mustapha sepupu dengan Hj. Abas b Hj. Siun dan Hjh. Rahmah bt Hj. Siun, ertinya isteri Hj Siun adik beradik dengan isteri Raja Kamala.
Oleh yang demikian, Tun Hj. Mustapha memerintahkan supaya Panglima Kanan berhijrah ke seberang Sungai Bernam dimana Panglima Kanan membuka Kalumpang pada tahun 1883 atau sebelumnya. Nama Kalumpang ini diambil sempena nama sebatang pokok yang bernama pokok Kelumpang dan di kawasan itulah Panglima Kanan mendirikan rurnahnya, masjid dan lain-lain dengan pengikutnya. Tempat itulah pekan Kalumpang sekarang.
Pada masa itu juga Bernam atau Tg. Malim adalah di bawah pemerintahan Selangor. Tun Hj. Mustapha dilantik sebagai Penghulu Bernam atau Tg. Malim yang pertama dan Panglima Kanan pula dilantik menjadi assistant Penghulu Bernam. Kalumpang pada masa itu adalah di bawah jajahan Tg. Malim. Di sinilah kaitan Tg. Malim dan Kalumpang pada zaman tersebut.
Apabila sempadan negeri Perak dan Selangor ditetapkan mengikut sungai, Tg. Malim jatuh dalam pemerintahan negeri Perak dan Kalumpang pula berada di bawah pemerintahan Selangor sehingglah kini. Untuk mengingati atau mengenang jasa Tun Hj Mustapha, kerajaan Perak sudi dan bersetuju atas permintaan kaum kerabatnya menamakan jalan di kawasan Kg. Kubu itu laitu berhampiran kawasan stesen bas lama Tg. Malim, dinamakan Jalan Hj. Mustapha Bin Raja Kamala yang ada pada hari ini.
Adalah dimaklumkan makam Allahyarham Tun Hj. Mustapha adalah berhampiran dengan makam Tuan Sheikh Ismail Naqsyabandy Ar-Rawi di perkuburan CABANG, Tg. Malim. Adalah dimaklumkan juga ada suatu ketika dikhabarkan oleh penduduk Tg. Malim dan Kalumpang, Almarhum Sultan Abu Bakar Pahang pernah menziarahi kubur Tun Hj. Mustapha tanpa protokol di mana orang Tg. Malim dan Kalumpang berasa hairan mengapa Baginda ziarah? Jawabnya adalah kerana Tun Hj. Mustapha pernah jadi ketua orang Rao di Gali dan pengikut setia Tok Gajah. Almarhum Sultan Abu Bakar datang ke Tg. Malim untuk menghormati kesetiaan beliau semasa moyangnya Sultan Ahmad Shah pada zaman tersebut.
1876 – 1898
Yang Berusaha lagi Bijaksana Penghulu Tun Haji Mustapha b Raja Kamala yang berasal dari Kota Raja, Rao Mapat Tunggul Sumatra Barat, Penghulu yang pertama Kg Kubu.

KG. KUBU DI ERA PEMERINTAHAN PENGHULU TUN HAJI MUSTAPHA.
AGAMA
Penghulu Tun Haji Mustapha membangunkan sebuah madrasah tempat belajar ilmu agama serta mendirikan solat berjemaah dan belajar membaca Al-Quran. Pada suatu hari, Ketua Sabak Bernam bernama Raja Itam mudik bersama Tuan List, wakil Kerajaan Inggeris di Teluk Kuwali, Sepong. Melawat ke Kg. Kubu,lalu singgah di hujung pasir tanjung itu naik ke darat, dilihatnya orang ramai-ramai sedang bersembahyang. Setelah selesai orang sembahyang itu, ia pun datang mendapatkan mereka yang ramai itu sambil berbual, dalam pada itu ia berkata “ saya hairan melihat tuan-tuan disini sangat alim-alim serta taat mendirikan agama Islam, oleh itu saya suka, itu pun jika tuantuan bersetuju kita berikan nama tempat ini TANJUNG MALIM “
KEMUDAHAN ASAS
Penghulu Tun Haji Mustapha adalah seorang yang dermawan, sehingga pembangunan Masjid dan Balai Polis adalah sebahagian besar dari sumbangan beliau sendiri.
Bukan itu sahaja bahkan beliau membuka tanah-tanah baru, membangunkan pasar untuk berniaga serta membina pengkalan di tebing sungai Bernam untuk kemudahan orang-orang kampung sebagai perhubungan dan nadi memasarkan hasil-hasil hutan. Oleh kerana kemakmuran dan keharmonian Tanjung Malim di bawah kepimpinan Penghulu Tun Haji Mustapha, maka berduyun-duyunlah orang-orang perantau dari Tanah Batak, Rao, Kampar dan lain-lain.Jadilah Tanjung Jambu dari sebuah dusun menjadi Tanjung Malim yang membangun sehingga ke hari ini.
Anak-anaknya :
• Muhammad Ali + Raja Aminah & Selamah
• Zaharah
• Nuruddin
• Ulwi
• Pidir
• Abd Majid
• Gurun
• Hitam
• Muhammad + Cik Tun
• Kechik + Haji Bidin
• Ramli
• Mohd Zain
• Lelo + Haji Shahabuddin-Imamludin
• Sabariah
• Tanda + Haji A Wahid
• Rashidah
• Siti Mariam + Haji Mohd Siddik
• Sawiyah
• Zainal Abidin
• Sufian
• Jemah + Yusuf
• Ahmad@Awil + Saadiah
• Abdullah Sani
• Hafsah
• Zubaidah
• Saemah + Haji Ahmad
• Binti@Umi Salamah
• Ubi@Hapipah
• Khamsiah
• Bahakudin@Imam Bahak
• Talib
• Tupat
• Abas
• Jama’yah + Ramli
• Us. Mustapha
• Fatimah + Hj Mohd Sidek
• Dogun
• Abdullah + Rukiah
• Jamaliah
• Rukiah
• Saiyah
• Rahmat + Khamsiah
• Abd Manaf
• Azimun
Adik beradik Dato’ Hj. Mustapha
1. Siti Khadijah
2. Siti Atikah
Rujukan:
1. Allahyarham Hj. Abdullah Bin Hj. Salam. (Anak Panglima Kanan)
2. Allahyarhamah Hjh. Zabedab Hj. Salam. ( Anak Panglirna Kanan)
3. Allahyarharn Ahmad Bin Yusof ( Cicit Hj. Mustapha Bin Raja Kamala)
4. Ustaz Mustapha Bin Ramli. (Cicit Hj. Mustapha Bin Raja Kamala)
5. Allahyarliam Adi Hj. Kassim (Cucu saudara Imamludin salah seorang
Pengasas Kg. Gumut, Kalumpang)
6. Allahyarham Mokhtar Hj. Kassim ( Cucu saudara Imamludin- salah
seorang Pengasas Kg. Gumut, Kalumpang
7. Buku Riwayat Tg. Malim karangan Allahyarharn Cikgu Zainal Abidin
Daud (Murid Tua SITC — 1929)
Sumbangan oleh:
Dzulkifli Bin Datuk Haji Buyong
C-G-6, Pangsapuri Laksamana,
Jalan Laksamana, Bandar Baru Selayang,
68100 Batu Caves, Selangor.
H/P- 012 9725860