Jumaat, 24 Februari 2012

bilal lumus @tengku Husseinbilal lumus @tengku Hussein

Assalamualaikum Tuan, izinkan saya bertanya tentang sedikit sejarah pahang. Saya amat berharap tuan sudi berkongsi apa apa maklumat berkaitan dalam usaha saya membina semula salasilah keluarga saya.

Nama saya ahmad khairuddin bin ismail bin abu bakar bin mohd seh bin haji ahmad bin bilal lumus @tengku hussein bin tengku abdul jabbar (di pagar ruyung)

Keluarga kami  berpusat di jajahan luit/maran. Bilal lumus datang dari pagar ruyung berpangkat sepupu dengan yamtuan antah, namun setelah bertelelagah, beliau membuang gelar dan menukar nama kepada bilal lumus dan meninggalkan jelebu membawa diri ke pahang. Anak beliau haji ahmad bin bilal lumus dimakamkan di maran, dan pusaranya diambil kerajaan negeri sebagai tempat bersejarah. 

jurai kami juga berkait dengan tok bahaman baik di jelebu mahupun di pahang.

Saya amat berharap tuan dapat membantu usaha saya menyimpan rekod warisan untuk generasi akan datang.

Tunku Dato Dzulkarnain ada membuat salasilah tapi tidak tepat kerana beliau meletakkan bilal lumus bin tengku abdul jalil acheh.

Sekian dari saya,

AK

Nota: Moh kite weh nolong sobat kite ni menjejak warisan kulawarganya. Sape yang ade maklumat, kabor ke keh?

Isnin, 20 Februari 2012

Sejarah Awal Kampung Tersan, Raub - sebuah infoSejarah Awal Kampung Tersan, Raub - sebuah info

Kampung Tersan terletak dalam daerah Raub. Kampung ini antara kampung terawal diteroka. Orang yang mula mula membuka Kampung Tersan ialah seorang ulama Islam bernama Tok Mat Amin. 

Salasilah lengkap beliau ialah Tok Mat Amin bin Tok Malek bin Tok Mohamad Salleh bin Tok Ngah Endik bin Tok Muhamad Ali Jaffar Sidek (Tok Deyong) bin Raja Muhamad (Baginda Demu – Tok Keramat Padang Asam, Perak) anak Seri Dewi binti Hang Tuah.

Tok Mat Amin dan anak buahnya menyusur mudik Sg. Lipis dari Kampung Pagar, Penjom, Kuala Lipis, Pahang. Berhenti disuatu tanah pamah sebelah kiri mudik yang penuh ditumbuhi oleh perdu perdu buluh aur, lalu membuka kampung halaman di situ. Terus tempat itu dinamakan Kampung Tanjung Aur. Ke daratan Sg. Lipis yang ditumbuhi buluh aur itu didapati pamah dan lembah, amat sesuai dijadikan sawah / paya padi. Lalu Tok Mat Amin mengajak anak buahnya menebas-nebang kawasan itu untuk dijadikan sawah/paya padi. Terdapat tanah masin yg di gelar jenud tempat binatang datang menjilat di situ. Tanah masin itu boleh menyuburkan semua jenis tanaman termasuk padi. Ke darat lagi terdapat dua alur air yang kemudiannya dinamakan Sg.Buluh dan Sg Ketiar, lalu kedua dua alur itu disatukan menjadi parit besar ala terusan terus ke Sg. Lipis. Terusan itulah yg membekalkan air ke sawah padi mereka. Sempena terusan itulah wujudnya sebuah lagi kampung bernama Kampung Tersan. Itulah kampung saya.

Bagi menjaga kepentingan dan kebajikan kampung Tok Mat Amin dilantik sebagai Penghulu sekaligus menjadi Imam dan Pawang. Beliau menjalankan tugas dan atanggungjawab urusan keagamaan setempat dengan persetujuan Bendahara Pahang. Apabila beliau meninggal jenazahnya di semadikan di atas bukit Kampung Tersang lalu dinamakan Makam Keramat Bukit Tersan
.