Khamis, 6 Ogos 2009

Tidak terpadam fakta sejarahTidak terpadam fakta sejarah
TEKS titah Raja Muda Perak, RAJA DR. NAZRIN SHAH di Seminar Antarabangsa Legasi Pemikiran Syed Hussein Alatas di Dewan Bahasa dan Pustaka, semalam.

PESURUHJAYA Tinggi British, Sir Donald Mac Gillivray dan Raja-Raja Persekutuan Tanah Melayu menandatangani perjanjian kemerdekaan di King's House (kini dikenali sebagai Carcosa Seri Negara) di Kuala Lumpur pada 5 Ogos 1957.
________________________________________

BETA bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan izin dan rahmat dari-Nya juga, Beta dapat berangkat untuk menzahirkan titah sempena Seminar Antarabangsa Legasi Pemikiran Syed Hussein Alatas seterusnya menyempurnakan pelancaran karya-karya terpilih tulisan Allahyarham yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu dan dicetak buat kali ketiga.
Tiga karya tersebut adalah pemerhatian dan kupasan Allahyarham yang menyentuh Mitos Peribumi Malas, Intelektual Masyarakat Membangun dan Rasuah, Sifat, Sebab dan Fungsi.
Seminar ini berlangsung dalam dua persekitaran yang sangat signifikan
Persekitaran pertama: Persekitaran masa bahawa seminar ini diadakan dalam suasana negara akan menyambut ulang tahun kemerdekaan ke-52. “Kemerdekaan” itu mempunyai pelbagai erti dan terdedah kepada pelbagai fahaman.
Zurinah Hassan dalam puisi beliau berjudul Kemerdekaan mengingatkan bahawa ‘kemerdekaan’ bukan sekadar gegak gempita menurunkan Union Jack atau setiap 31 Ogos dengan perbarisan raksasa dan kibaran bendera pada tiang tertinggi di dunia.
‘Kemerdekaan’ itu sewajarnya mengingatkan warga kepada nama-nama Dol Said, Maharaja Lela, Pandak Endut, Dato’ Sagor, Ngah Jabur, Bahaman, Tuk Gajah, Mat Kilau, Tuk Janggut, Tunku Kudin dan ratusan patriot tak bernama, bermandi darah bergadai nyawa untuk membayar harga yang termahal, harga kemerdekaan negara.
‘Kemerdekaan’ itu sangat besar pengertiannya dalam pemikiran, pendirian dan amalan harian Syed Hussein Alatas kerana Syed Hussein itu sendiri adalah nama atas batang tubuh yang berumahkan jiwa merdeka.
Jiwa merdeka yang memiliki minda yang teguh berpegang kepada prinsip kebebasan berfikir. Prinsip kebebasan berfikir yang dijadikan kompas penting memandu arah kehidupan beliau di samping berusaha untuk menjadi nakhoda membantu pemikiran bangsanya dalam melayari lautan hidup yang penuh gelora.
Gelombang perjuangan kemerdekaan senantiasa berombak di dadanya, demi memastikan terbinanya warga merdeka -- bangsa merdeka di atas bumi yang telah diisytiharkan sebagai sebuah negara merdeka.
Jiwa merdeka dan minda merdekanya berlabuh dengan identiti bangsa -- bersauh dengan syariat agama, terus menuntut kepada keadilan sosial, supaya kemerdekaan itu dapat diterjemahkan kepada kemakmuran serta kebahagiaan agar bangsanya tidak tertindas lagi dalam bentuk perhambaan baru.
Dalam persekitaran menyambut ulang tahun kemerdekaan negara bangsa, sewajarnyalah fakta-fakta utama dalam perjalanan menuju kemerdekaan itu dipastikan tidak terpadam daripada sejarah.
Sesungguhnya tarikh 5 Ogos yang berlalu semalam, tarikh berlangsungnya seminar ini adalah tarikh keramat, tarikh yang amat penting dalam sejarah kemerdekaan negara bangsa di tanah dan air yang bernama Tanah Melayu.
Hubaya-hubaya bangsa, bahawa pada tarikh 5 Ogos 1957, Duli-Duli Yang Maha Mulia sembilan Raja-Raja Melayu sebagai Raja Pemerintah dari empat ‘Negeri Melayu Bersekutu’ dan lima ‘Negeri Melayu Tidak Bersekutu’ telah memberikan perkenan menurunkan tanda tangan persetujuan kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dengan memahat Tujuh Wasiat Raja-Raja Melayu yang berbunyi:
Wasiat Raja-Raja Melayu tersebut disampaikan sebelum Merdeka kepada rakyat Melayu yang merupakan rakyat asal dan subjek Raja-Raja Melayu adalah seperti berikut:
‘‘Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami tujuh perkara yang mana jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman dan damai dan selamat sejahtera.’’
TUJUH PERKARA ITU ADALAH:
Pertama:
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA).
Kedua:
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.
Ketiga:
Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kami serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.
Keempat:
Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini.
Kelima:
Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan.
Keenam:
Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU.
Ketujuh:
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM- KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).
Wasiat ini dihasilkan atas kehendak Raja-Raja Melayu untuk mengekalkan kesinambungan sejarah, kedaulatan dan kuasa politik Melayu (yang terletak pada Raja-Raja Melayu) kepada kesinambungan kedaulatan negara yang terletak kepada Raja-Raja Melayu serta mendapat penerimaan rakyat (consensus) melalui wakil-wakil sah yang mempunyai locus standi, maka Perlembagaan Persekutuan mempunyai fasal-fasal tertentu.
Fasal-fasal tersebut adalah perkara 3 (1), (2), (3) dan (5); Perkara 11, Perkara 12, Perkara 38 (5); Perkara 152, Perkara 153 dan Perkara 181 (1). Fasal-fasal ini memerlukan izin MajlisMajlis Raja-Raja Melayu untuk sebarang pindaan perlembagaan Parlimen dibenarkan berkuat kuasa.
Persekitaran kedua: Persekitaran tempat bahawa Dewan Bahasa ini adalah antara gelanggang awal pemikiran Syed Hussein mengatur tapak seorang pendekar – memencak langkah seorang kesatria.
Bahawa Dewan Bahasa dan Pustaka memiliki sejarah penting melaksanakan amanah memenuhi salah satu daripada tujuh wasiat Raja-Raja Melayu iaitu peranan mendaulatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsan. Dewan bahasa pernah merakamkan sejarah Peristiwa Keranda 152.
Di tapak bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka ini pada 3 Mac 1967, lebih 2,000 orang mewakili 120 pertubuhan Melayu berhimpun.
Perhimpunan tersebut diingati sebagai peristiwa ‘api dan air mata’, peristiwa yang merakamkan kemarahan dan kesedihan bangsa terhadap kurang ketegasan pimpinan politik negara untuk mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsan.
Dewan Bahasa dan Pustaka adalah institusi bangsa untuk menjamin kedaulatan bahasa. Semua Raja Melayu berangkat di Majlis Perasmian bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka melambangkan sokongan padu Duli- Duli Yang Maha Mulia itu kepada Dewan Bahasa dan Pustaka agar melaksanakan secara tegas salah satu daripada tujuh wasiat Baginda Raja-Raja Melayu.
Betapa kebetulannya acara untuk memperingati seorang tokoh yang telah mencipta sejarah ini berlangsung dalam dua persekitaran yang amat bersejarah, persekitaran masa dan persekitaran tempat. Demikian resam orang berjasa – kematiannya meninggalkan nama untuk terus dimuliakan.
Syed Hussein Alatas telah menghembuskan nafas terakhir untuk menyahut panggilan Ilahi pada hari Selasa, 23 Januari 2007 Masihi, bersamaan 5 Muharam 1428 Hijrah. Berlakulah satu perjalanan penghidupan dari satu perhentian yang meninggalkan dunia yang fana ini untuk berhijrah ke satu perhentian baru di alam baqa sementara menanti hari kebangkitan yang telah dijanjikan.
Padamlah satu kandil gemerlap – pelita jendela di malam gelap. Telah tertutuplah mata yang senantiasa memerhatikan kenyataan dan telah kelulah lidah yang sering mengucapkan kebenaran.
Sepanjang hayat, Syed Hussein Alatas telah menyinarkan suria kepada bumi negaranya sepanjang kehidupan, ia telah memancarkan cahaya penyuluh pemikiran bangsanya.
Telah dua tahun lapan bulan jasad Syed Hussein diistirehatkan di liang lahad, namun pemikirannya tidak dikuburkan bersama jasadnya.
Malah pemikirannya terus hidup dan memberikan nafas kehidupan, pemikirannya terus menjadi bahan kajian, bahan renungan, bahan rujukan dan bahan sandaran. Kerana itu para sarjana menyambut seruan untuk hadir ke seminar ini.
Syed Hussein meninggalkan bangsanya – meninggalkan dunia ini, sedikit awal untuk membolehkannya menyaksikan krisis ekonomi dunia yang telah menderitakan kehidupan jutaan insan, dia telah menghembuskan nafas terakhir sedikit awal untuk menyaksikan harga politik yang perlu dibayar oleh bangsanya setelah berlangsungnya pilihan raya umum kedua belas.
Krisis ekonomi dunia berpunca daripada salah pengurusan kewangan dan senario politik domestik selepas pilihan raya umum kedua belas, adalah harga yang perlu dibayar oleh negara, beban yang perlu ditanggung oleh bangsa kerana terus melakukan perkaraperkara yang telah lama diberikan peringatan oleh Syed Hussein dan kumpulan yang memiliki keselarian fikiran dengan Allahyarham.
Sepanjang hayat hidupnya, Syed Hussein terus menyuarakan betapa pentingnya diiktiraf pandangan kumpulan intelektual yang memiliki daya lihat dalam perspektif yang lebih luas lagi menyeluruh yang harus dibezakan dengan kumpulan inteligensia, beliau menganggap masalah umum yang keterbelakangan adalah berpunca daripada masalah pengagihan pendapatan dan pembangunan ekonomi.
Beliau menghuraikan kejijikan rasuah, kurang kemurnian mencantumkan perniagaan dan politik dan masalah yang dihadapi oleh kerajaan di Dunia Ketiga yang terlalu asyik mengamalkan rasuah hingga menghambat kemajuan.
Ramai yang bercakap tentang rasuah, malah seruan untuk memerangi rasuah ada kalanya digemakan lebih nyaring daripada kalangan orang-orang yang tidak bebas daripada melakukannya lalu tenggelamlah kesungguhan usaha untuk memerangi rasuah dalam retorik kepura-puraan.
Akibatnya takhta runtuh, pemimpin jatuh, negara lebur, rakyat melarat. Rasuah terus merebak baik di negara sedang membangun, di negara membangun dan tidak ketinggalan di negara maju.
Ia berlaku di dalam istana, di dalam sektor awam, di dalam sektor swasta, di dalam organisasi politik, di kalangan organisasi beruniform malah tidak terkecuali di dalam badan-badan agama.
Rasuah adalah candu yang amat mengasyikkan, lebih mengkhayalkan, kerana yang menanggung derita bukan di kalangan pengamal dan penerima rasuah. Rasuah menghidupkan semula budaya perhambaan, dilindungi kosmetik yang memberikan kecantikan dan keriangan palsu kepada pengamal.
Sebenarnya rasuah merendahkan martabat seseorang insan ke taraf abdi, menjadikan insan hamba kepada harta, kepada kekayaan, kepada kebendaan dan kepada jawatan yang diperoleh secara haram.
Rasuah adalah instrumen yang membunuh jiwa merdeka, pemikiran merdeka, sifat merdeka dan watak merdeka dalam diri seseorang insan yang terjebak dengannya.
Demikianlah kotor dan jijiknya rasuah, ironinya semakin ramai yang berlumba untuk mendapatkan kuasa supaya berpeluang melakukannya. Malah melakukannya dengan penuh tipu muslihat untuk terlepas daripada undang-undang dan hukum dunia.
Usaha Dewan Bahasa dan Pustaka menganjurkan seminar “Legasi Pemikiran Syed Hussein Alatas” serta terus mengulangi penerbitan karya-karya Allahyarham adalah usaha yang layak diberikan penghargaan.
Dewan Bahasa dan Pustaka perlu meneruskan tanggungjawab dan memenuhi amanah untuk menyediakan santapan yang secukupnya untuk memastikan minda bangsa mendapat cukup bekalan bahan pemakanan intelek.
Dalam memastikan bangsa tidak terputus dengan akar sejarah, Beta suka menyarankan untuk Dewan Bahasa dan Pustaka menerbitkan semula tulisan-tulisan yang telah dihasilkan di era pra dan pasca kemerdekaan yang telah berjaya menyuntik semangat kebangkitan bangsa.
Beta mendengar bahawa Ishak Haji Mohamad (Allahyarham) telah menghasilkan buku Putera Gunung Tahan dan Anak Mat Lela Gila, tetapi sehingga hari ini, Beta sendiri tidak berpeluang mendapatkan naskhah buku-buku tersebut.
Bahan-bahan bacaan seperti itu amat penting bukan sahaja diterbitkan semula tetapi dijadikan bahan ilmiah wajib di pusat-pusat pengajian supaya generasi muda tidak akan lupa sejarah dan salah silah bangsanya. Beta percaya negara memiliki himpunan khazanah sejarah yang hari ini tertimbus dan terkubur ditelan waktu.
Dalam hasrat membina modul Satu Malaysia, usaha cari gali khazanah sejarah yang telah berperanan membina semangat kemerdekaan dan semangat penyatuan sama ada dalam bentuk buku, penulisan, memoir, catatan, ucapan, puisi dan prosa wajib dilakukan.
Hari ini, generasi selepas Beta, hanya mengenal nama-nama seperti Zaaba, Aminuddin Baki, Burhanuddin Al Helmy, Abu Bakar Al Baqir, Zulkifli Mohamad, Mohd. Asri Haji Muda, Dr. Ismail Abdul Rahman, Panglima Bukit Gantang Wahab, Abdul Rahman Yaacob, Ahmad Boestamam, Syed Jaafar Albar, Syed Nasir Ismail, Harun Idris dan ramai lagi nama nasionalis bangsa. Tetapi generasi Beta sendiri majoritinya tidak berpeluang untuk mengikuti, mendalami dan memahami asas pemikiran mereka kerana bahan-bahan bertulis dan cetak yang ada, begitu terbatas, hanya dapat diakses oleh para penyelidik yang melakukan kajian di peringkat pasca ijazah.
Maklumat tokoh-tokoh bangsa dan sumbangan pemikiran mereka hendaklah dijadikan bahan yang boleh sampai kepada massa yang lebih ramai.
Jika usaha-usaha tidak segera dirintis, akan terkuburlah khazanah bangsa yang sahih dan akan berlakulah pengubahsuaian terhadap fakta sejarah di kemudian hari menurut kesesuaian dan kehendak kumpulan politik yang memiliki kuasa ketika itu.
Kepada keluarga Syed Hussein Alatas, negara dan bangsa amat terhutang budi atas peranan sampingan mereka yang memberikan kekuatan kepada Syed Hussein untuk berjaya meninggalkan satu legasi.
Semoga segala jasa dan pengorbanan Syed Hussein diterima sebagai amal makruf, semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat ditempatkan di kalangan para solehin. Sama-samalah kita bacakan surah Al-Fatihah dan sebarang ganjaran dari bacaan tersebut, semoga diterima Ilahi lalu disampaikan kepada roh Allahyarham Syed Hussein Alatas.

Selasa, 4 Ogos 2009

RAZAKRAO MENJAWAB KEKELIRUAN WAN MARIA & " KERABAT pagarruyung " - RESPON DARI SEMINAR RAO DI UPSI


RAZAKRAO MENJAWAB KEKELIRUAN WAN MARIA & " KERABAT pagarruyung " - RESPON DARI SEMINAR RAO DI UPSI
Assalamualaikum Pak Subari dan semua pembaca ,
Pertamanya kita ingin memohon maaf dan meminta izin untuk memberi maklum balas kepada kenyataan Pak Subari kepada Wan Maria , demi ketelusan sejarah Nusantara mengikut apa yang telah tertulis dalam sejarah . Pak Subari ada mengulas kepada Wan Maria .. " Semasa empayar Sriwijaya , pagarruyung adalah sebuah kerajaan di bawah naungannya . Selepas Sriwijaya runtuh , kerajaan pagarruyung bangkit menjadi kerajaan pagarruyung yang besar dan luas pengaruh dan jajahan takluknya " .. mengikut catatannya sebenarnya Pak Subari , semasa kegemilangan kerajaan Sriwijawa sehinggalah kejatuhannya pada abad ke 11 , kerajaan pagarruyung belum pun wujud lagi dan menurut sumber yang dipercayai , lebih kurang 300 tahun selepas kejatuhan Sriwijaya , barulah kerajaan pagarruyung diasaskan oleh Adityawarman yang datang dari Majapahit pada 1340 an ( masehi ) .
Jangka masa 300 tahun ini adalah jauh dari mencukupi untuk kerajaan - kerajaan di bawah naungan Sriwijaya dahulu membina semula kerajaan sehingga menjadi sebuah kerajaan yang kuat walaupun pada masa yang sama terpaksa membayar ufti kepada kerajaan Rajendra Chola ( dari India ) dari abad 11 hingga 13 , kerajaan Singhasari dan akhirnya kerajaan Majapahit dan kerajaan Rao adalah salah sebuah dari kerajaan itu , kemudiannya mengasas pula kerajaan Rokan dan Riau pada abad ke 14 ( ketika di bawah kerajaan Majapahit ) . Ada juga yang berpendapat yang nama Riau itu adalah diambil dari nama Rao , bersempena dengan pengaruh kerajaan Rao keatas Rokan dan Riau suatu masa dahulu .
Jesteru itu , setelah kerajaan - kerajaan Melayu di Sumatera ini menjadi kuat semula selepas 300 tahun barulah tertubuhnya kerajaan pagarruyung .. itu pun kerajaan pagarruyung didirikan di atas sebab Adityawarman membawa hati @ merajuk kerana gagal mewarisi tahta kerajaan Majapahit maupun kerajaan DharmasRaya ... Oleh itu adalah mustahil untuk mengatakan kerajaan pagarruyung mempunyai kerajaan yang mempunyai jajahan yang besar !...
Bagaimana pun , satu hakikat yang perlu diterima ialah penguasaan Majapahit keatas wilayah Sumatera pada ketika itu telah memberi keuntungan kepada Adityawarman di atas hal itu , beliau dengan mudah mendapat persetujuan Pembesar-Pembesar Adat untuk mengurniakan sebidang tanah di Batu Sangkar untuk membina kerajaan pagarruyung itu . Hormat / taat yang sebenar kerajaan - kerajaan lain ini , bukan lah kepada Adityawarman atau pun kerajaan pagarruyung yang baru itu , tetapi kepada kerajaan Majapahit sebagai penguasa wilayah Sumatera . Kerana ini jugalah menurut sejarah , kelemahan kerajaan pagarruyung sering kali dikaitkan dengan zaman selepas ketiadaan Adityawarman & adalah sezaman dengan kejatuhan kerajaan Majapahit pada abad ke 15 . Setelah Majapahit lemah pada abad ke 15 maka sekali lagi kerajaan- kerajaan di Sumatera ini melepaskan diri dari pengaruh Majapahit , ( bukan melepaskan diri dari kerajaan pagarruyung ) dan sekali lagi menjadi kerajaan - kerajaan yang merdeka dan secara sukarela kemudiannya bernaung pula di bawah kerajaan Melayu Melaka ketika kegemilangannya .. Jadi mengikut garis masa ini , bilakah masanya kerajaan - kerajaan di Sumatera itu sempat menjadi jajahan kerajaan pagarruyung ? ... Perlu ditekankan lagi disini bahawa kerajaan - kerajaan lain termasuk kerajaan Rao telah pun wujud beberapa abad sebelum berdirinya pagarruyung itu .
Inilah kebenarannya Pak Subari ... kerajaan pagaruyung itu sebenarnya tidak pernah pun menjadi kerajaan yang besar . Namanya pun sudah cukup untuk menjelaskan samaada ianya besar atau pun tidak ... pagarruyung !!... kuasa politik Raja pagarruyung itu sejak dulu hanyalah di dalam kawasan pagar istana nya yang di perbuat dari batang ruyung . Inilah ketetapan Pembesar-Pembesar Adat ketika itu dimana di luar kawasan istana pagarruyung , Pembesar-Pembesar Adat lah ( Dato' , Tongku/Tengku , Sutan dan Raja ) yang kekal berkuasa keatas kawasan autonomi masing-masing sebagai mana sebelum terbentuknya kerajaan pagarruyung . Memang benar Raja pagarruyung itu Raja yang berdaulat tetapi daulat seorang Raja tidak semesti menentu kan keluasan empayarnya .. tambahan pula Pembesar - Pembesar Adat yang ada pada ketika itu ramai dikatakan mempunyai daulat masing - masing .
Seterusnya , kita amat menghargai kenyataan tegas Pak Subari kepada Wan Maria akan status sebenar kerajaan pagarruyung yang ianya telah " Hanya tinggal sejarah " dimasa kini ....kita yakin , ini adalah kata akar utama yang perlu difahami oleh seluruh kaum Rao khusus nya dan seluruh dunia amnya , memandangkan seluruh isi penduduk di Sumatera Barat ( Minang dan Rao ) telah pun lama menerima kenyataan ini , begitu juga orang Rao di Malaysia . Hanya beberapa kawasan sahaja yang telah cuba di pengaruhi oleh golongan tertentu untuk menaikkan kembali imej pagarruyung menerusi siri-siri lawatan tahunan & salah satu kawasan tersebut adalah di Raub , Pahang .
Bagaimana pun Pak Subari , kita telah sempat menemubual dan menanyakan pendapat generasi lama ( umur sekitar 65 - 70 ) di Kg. Ulu Gali , bersebelahan Kg Pintu Padang , Raub mengenai penglibatan pagarruyung dikawasan itu dan mereka secara tegas menyata
" Raja-Raja Rao tetap asal dari Rao dan bukan dari pagarruyung ... yang pagarruyung datang siko , itu usaha memandai-mandai golongan muda di Raub untuk mengaitkan Raja-Raja Rao dengan pagarruyung ... Raja-Raja Rao bukan dari pagarruyung !... "
begitulah tegas beliau berkali-kali , yang juga mengaku anak saudara kepada alahyarham Imam Ishak . Walaupun menurut Pak Subari , teromba itu masih belum siap , sudah jelas yang pada asalnya Raja-Raja Rao bukan dari pagarruyung ....


Kepada Wan Maria Ismail , anda sepatutnya bukan hanya bercakap sahaja mengenai " ada fakta dan bukti2 yang jelas " ..tunjukkan bukti2 tersebut :
1. Buktikan yang pandangan RazakRao mengenai status dan keberadaan pagarruyung itu adalah " tanggapan segelintir orang Rawa " .. Rumusan dari Seminar Melayu Rao yang dikeluarkan oleh JARO telah membuktikan anda tersilap ! .. kerana pandangan itu adalah pandangan majoriti orang Rawa di seluruh Nusantara ini ...
2. Buktikan kesahihan jawatan yang anda dakwa sebagai Tengku Muda Padang Nunang memandangkan rujukan di Rao sendiri ( perlu diingat bahawa apa2 berkenaan jawatan di Rao perlu di rujuk di Rao sendiri kerana ianya melibatkan adat istiadat Rao ) telah meragui akan kewujudan jawatan ini dan ini juga diakui oleh Basa Nan 4 di Lubuok Layang .
3. Buktikan apa yang anda katakan , Teromba Besar yang asli yang anda katakan di simpan di Istana Pagarruyung . Sila tunjukkan segera untuk membuktikan yang anda tidak bercakap kosong tentang " fakta dan bukti2 yang jelas " mengenai " anak2 Raja di Rao memang dijemput dari pagarruyung ".
4. Buktikan yang Tambo Alam Minangkabau itu dan Tambo2 yang lainnya adalah rujukan penting sejarah sebagaimana yang anda katakan !.. Ahli sejarah manakah yang mengesah kan kesahihan Tambo Alam Minangkabau yang tiada mempunyai garis masa / tahun ini ? Walaupun ada usaha baru contohnya oleh Drs Mid Jamal untuk cuba meletakkan tarikh-tarikh kedalam Tambo serta memasukkan nama Daputa Hyang ( tokoh dalam kisah kerajaan Sriwijaya ) kedalam Tambo , ini hanya membuktikan tempelan demi tempelan alat solek sedang dikenakan keatas Tambo Alam Minangkabau ini supaya cantik dan menarik bagi pengkaji sejarah . Tetapi hakikatnya Wan Maria ... yang palsu tetap palsu !.
5. Buktikan yang anda faham dan layak bercakap mengenai sejarah .. tidak ada kelulusan tidak mengapa Wan Maria .. kelulusan akademik bukan segalanya tetapi kefahaman itu lebih utama ( pengetahuan itu boleh diperolehi melalui pembacaan - pembacaan tetapi kefahaman itu anugerah istimewa dari Allah ! ) ...Anda sepertinya tidak memahami perbezaan dan perkaitan di antara sejarah sebelum penjajahan Belanda ( pagarruyung ) dan selepasnya ( lenyapnya pagarruyung ) , Tambo Alam Minangkabau , Daerah Minangkabau ( sempadan hanya wujud selepas kemerdekaan ) dan istilah pentadbiran terletak di bawah Negeri Sumatera Barat ( ada dua iaitu sistem pentadbiran kerajaan @ sistem lembaga adat ? ) . Segalanya menjadi ' cha cha marba ' bila anda membuat kenyataan . Tahukah Wan Maria , yang ada hal2 Sistem Adat yang diselesaikan di peringkat Lembaga Pembesar Adat kerana tiada kaitan dengan pentadbiran kerajaan ? .. banyak juga yang anda tahu Wan Maria tetapi sebenarnya satu pun tidak anda faham !
6. Buktikan yang anda jujur dan ikhlas dalam memperjuangkan kebenaran Wan Maria . Adakah di dalam menyebarkan dan menggali kebenaran , faktor kebendaan begitu penting ? Adakah untuk menyatakan kebenaran itu memerlukan kajian selama bertahun-tahun ? adakah kebenaran yang diperolehi 2-3 bulan lalu mesti disingkirkan hanya disebabkan ianya tidak selari dengan fakta-fakta dari mereka yang telah mengkajinya sejak 10 tahun yang lalu ? .. Anda juga mempersoalkan " tahun pertama Phd " Sdr Afriadi Sanusi ...seolah - olah kebendaan itu satu -satunya hal yang penting bagi anda dan seolah-olah ilmu , ilham serta hidayah dari Allah itu hanya turun atas dasar tamatnya Dr. , Prof , Master dan Phd . Jika begitu bagaimanakah dengan kita semua ini yang tidak punya kelulusan dalam bidang sejarah ! mahu ditutup mulut semuanya ? ... Dan apakah pula pandangan peribadi anda terhadap junjungan besar Nabi Muhammad saw yang tidak punya apa-apa kelulusan akademik .... !
7. Buktikan anda keturunan Rao / Rawa ..( anda boleh menafikannya sekiranya itu pilihan anda ) Wan Maria telah mengulas dan mengaitkan nama RazakRao , Amran Dato' Jorajo dan Afriadi dengan tindakan sindiran terhadap Prof. Dr Puti Reno Raudha secara individu ..tetapi dalam masa yang sama tidak mengulas dan menyatakan pendirian anda berkenaan tindakan Prof. Dr. Puti Reno Raudha yang menghiris perasaan RAMAI urang Rao / Rawa bilamana beliau mendakwa Rao itu bukannya apa-apa pun tetapi hanya sekadar nama tempat ! .. Sikap awak ini tidak menjelas jati diri awak sebagai orang Rao / Rawa , cuma mengaku saja Rao / Rawa.. ( siapakah diri anda sebenar nya .. ? ) ... Anda secara jelas cuma kisah dan risaukan keluarga pagarruyung anda sahaja ... orang Rao / Rawa bukan keluarga awak ke Wan Maria ?
Sekian dan salam hormat dari saya buat Pak Subari ....

RazakRao
Jawaban Arisel Ba:

Berpunca dari " Semasa empayar Sriwijaya , pagarruyung adalah sebuah kerajaan di bawah naungannya . Selepas Sriwijaya runtuh , kerajaan pagarruyung bangkit menjadi kerajaan pagarruyung yang besar dan luas pengaruh dan jajahan takluknya "
Sila baca Utusan Malaysia, 4.2.2008, saya petik : Muzium empat tingkat ini terletak di bawah kelolaan Jabatan Muzium mula dibina pada tahun 2005 dan menyimpan artifak antaranya replika keris dari Pagar Ruyung, Sumatera yang dipercayai berusia hampir 1,300 tahun, sejarah Kesultanan Melayu serta Adat Perpatih.( Muzium Adat Negeri Sembilan).
Nama Kerajaan Pagar Ruyung sewaktu Sri Wijaya ialah “Kerajaan Dharmacraya”
Cukup jawaban saya setakat itu dulu.

Isnin, 3 Ogos 2009

JAWABAN DARI WAN MARIA


JAWABAN DARI WAN MARIA
Pak Subari,

Terima kasih menjawab email saya tempohari. Begitulah ringkasannya dari suatu sejarah yang panjang dan saya mengikutinya dari segala sudut dan dari jiwa yang iklas untuk mengetahuinya. Tapi apa yang saya kesal komen Sdr Razak Nasir agak kesat terhadap keluarga yang datang dari keturunan Raja2 Pagaruyung...Adakah ini serangan peribadi darinya atau komen yang berasas kepada fakta dan sejarah yang benar atau adakah iyanya suatu fitnah supaya semua orang percaya? Saya mendapat tahu Datuk2 pembesar diRao ini ada berkelompok2 dan terdapat persilangan pendapat mengenai sejarah diRao....

Entahlah Pak Subari,..saya tak mahu masuk campur urusan mereka diseberang sana...cuma saya berdoa apa jua perselisihan pendapat tidak menjadi penyebab kepada orang2 rawa di Malaysia bertaki2 sesama sendiri....Saya kira Seminar Melayu Rao tempohari itu tujuannya untuk menyatu padukan dan menjalin ukhuwah yang lebih rapat antara saudara2 rawa diMalaysia dan diseberang. Jangan pulak jadi sebaliknya, makin bermusuh2an dan tak sehaluan....wallahualam

Nota: Surau Aki Ngah Keman(Aki Lokman) di Lepar pulak macamana yer? Mak saya cerita surau ni juga tempat bersuluk suatu masa dahulu.....
Jawaban Arisel Ba:
Sdri Wan Maria.

Bagi saya RazakRao tu masih takfaham makna teromba @ salasilah yang sedang diusahakan oleh JARO Raub dari markasnya Surau Ehyaul Qulub, Jeram Bangkin, Dong, Raub, Pahang. Biarkan dia terjun dengan tanggapannya sendiri berbekalkan ilmu sejarah yang dia ada. Tugas saya untuk meneruskan Wasiat YM Tengku Mustapha untuk jaga dan pelihara salasiah yang diasaskan oleh Imam Ishak, itu saja. Teromba yang Imam Ishak buat tu masih belum lengkap dan belum menyeluruh, jadi kita sama-sama cari. Tolonglah...

Mengenai Surau di Lepar tu, ianya satu fahaman dengan surau di Sungai Ruyung, apabila pengasasnya meninggal dunia, pengikutnya bersatu di surau Jeram Bangkin, Dong.

dari Ismail @ Subari Lebai Ahmad.

Rao vs Pagaruyung


Rao vs Pagaruyung

Dikutip dari Blog Sdra Afriadi Sanusi

Nampaknya perdebatan tentang Rao vs Pagaruyung akan semakin rancak dan menambahkan lagi khazanah budaya dan ilmu pengetahuan. Setiap perdebatan ilmiyah yang sesuai dengan prinsip-prinsip kaedah ilmu dalam konsep sains social adalah sah-sah sahaja tentunya. Tentu sahaja, dalam perdebatan itu kepentingan ilmiyah dalam rangka mencari kebenaran tidak boleh dikalahkan oleh kepentingan-kepentingan individu atau kelompok lainya yang hanya akan menghilang objektifiti kita dalam berilmu. Agar perdebatan itu nilainya tidak seperti percakapan dikedai kopi, maka tentu sahaja setiap diskusi harus disertakan dengan dalil dan bukti-bukti yang autentik. Data-data dan bukti itu nantinya akan didiskusikan seperti dalam seminar dan sebagainya. Saya mengharapkan semoga perdebatan ini akan berlanjutan sampai kita menemukan khazanah ilmu yang banyak dan akan menemukan kebenaran ilmu yang relative kebenarannya tentunya.
Pertama saya ucapkan ribuan terima kasih pada Puan Wan Maria yang telah sudi menjadi pembanding dalam diskusi ini. Kalau semua orang setuju tentunya diskusi akan mati, ibarat masakan yang kurang bumbu, ianya kurang sedap. Kata P. Ramle “sedangkan lidah lagi tergigit, apalah lagi suami isteri.” Kata Jan van der Putten “hanya al-Qur`an yang original dan mutlak kebenarannya”[1].
Tidak ada yang benar 100% dan tidak ada yang salah 100%, itulah kesimpulan dalam setiap seminar yang sering saya ikuti. Saya mengatakan sebuah buku berwarna putih kerana saya sedang membacanya dan orang lain mengatakan warna hijau kerana dia sedang melihat warna kulit buku. Sudut pandang yang berbeza akan melahirkan kesimpulan yang berbeza, itulah ilmu.
Puti Reno, walaupun dia orang sains Prof. bidang pertanian dan makalahnya tidak memiliki footnote, beliau ada benarnya. Ini karena beliau berbicara tentang sejarah semenjak abad ke 13 (Nama Minang dan kerajaan Pagaruyung berdiri sekitar 1347). Semenjak berlakunya perang Paderi (1816-1833) memang terdapat hubungan yang tidak signifikan dan terkesan dipaksakan antara rao dengan Minangkabau seperti dalam penyatuan distrik dll. Rao sangat penting bagi Belanda... (panjang ceritanya) Bagaimana mungkin beliau akan memahami Rao yang sebenarnya sebab setahu saya Puti Reno tidak pernah datang ke Rao, Mungkin di Unand Ramai mahasiswa beliau dari Rao, tapi di Padang mereka tidak berbahasa Rao lagi. Menurut 3 orang Doktor UPSI (1 Profesor) makalah yang terdapat dalam buku Rao Disana Sini itu adalah cukup ilmiyah dan bukan berdasakan mimpi, angan-angan atau rekaan. Ianya adalah tulisan yang memenuhi standart ilmiyah.
Dari hati ke hati saya ingin mengajak orang-orang Rao berbicara kito samo kito, tanpa menyertakan orang luar Rao terlebih dahulu. Orang Rao telah berkecai, menjadi korban penganiayaan sejarah; ramai terkorban, ramai yang terpaksa meninggalkan kampong halamannya oleh sebab peristiwa Perang Paderi, Perang saudara kerana diadu domba oleh Belanda, PRRI, Komunis dan sebagainya.
Matlamat penubuhan JARO adalah; untuk menyatukan kembali tali ukhwah, persaudaraan, hubungan darah yang telah lama terpisah oleh kekejaman sejarah itu. Menjaga identity bahasa, adat dan budaya Rao yang tidak bertentangan dengan Islam. Melahirkan lebih ramai lagi tokoh-tokoh yang hebat seperti Tun Ahmad Sarji dan sebagainya. Memupuk rasa kekitaan yang akan melahirkan hubungan tolong menolong didalam kebajikan.
Letak Perbezaan
Kerajaan Pagaruyung adalah sebuah kerajaan yang pernah berdiri, meliputi provinsi Sumatra Barat sekarang dan daerah-daerah di sekitarnya. Nama kerajaan ini berasal dari ibukotanya, yang berada di nagari Pagaruyung. Kerajaan ini didirikan oleh Adityawarman pada tahun 1347M. Pagaruyung menjadi Kesultanan Islam sekitar tahun 1600-anM. Kerajaan ini runtuh pada masa Perang Padri. Nama Minangkabau berasal dari dua kata, minang (menang) dan kabau (kerbau). Nama itu berasal dari sebuah legenda. Konon pada abad ke-13, kerajaan Singasari melakukan ekspedisi ke Minangkabau. Untuk mencegah pertempuran, masyarakat lokal mengusulkan untuk mengadu kerbau Minang dengan kerbau Jawa dstnya…
Menurut pendapat yang mengatakan bahawa orang Rao adalah suku kaum tersendiri dan bukan berasal atau dibawah kekuasaan minangkabau ataupun Batak, mengambil dalil dari bukti-bukti sejarah seperti batu bersurat, candi, bahasa, adat budaya, sejarah dan sebagainya. Bukti-bukti sejarah itu keberadaanya jauh telah wujud sebelum adanya kerajaan Pagaruyung dan Minangkabau itu sendiri
Terakhir saya mengajak kita semua mari kita mengkaji, menyelidik, dan berdiskusi dengan pikiran terbuka dalam rangka mencari kebenaran dengan tetap menjaga matlamat asal penubuhan JARO iaitu menjalin ukhuwah dalam rangka melahirkan generasi Rao yang lebih berkualiti. Firman Allah SWT.;
Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, sebelum kaum itu berjuang keras untuk mengubah nasibnya sendiri” (Surah ar-Raad ayat 11)
Kuala Lumpur 3 Ogos 2009
Afriadi Sanusi

DIALOG RAWA/RAO VS PAGARRUYUNG BERSAMA ARISEL BA DI TEROMBARAWA.BLOGSPOT.COM .


DIALOG RAWA/RAO VS PAGARRUYUNG BERSAMA ARISEL BA DI TEROMBARAWA.BLOGSPOT.COM .

Dikutip dari blog Sdr RazakRao untuk perkongsian bersama.

Kita ingin melakukan ' Post Mortem ' yang tersendiri bagi satu pembentangan kertas kerja Seminar Melayu Rao yang telah diadakan di Tanjung Malim , Perak pada 25 hb Julai 2009 .
Suasana Auditorium UPSI telah menjadi panas pada penghujung seminar bilamana salah seorang pembentang yang dijemput dari Universiti Andalas , Padang , Sumatera Barat iaitu Prof. Puti Reno Raudha telah mengeluarkan kenyataan yang menyinggung perasaan majoriti peserta-peserta seminar dengan mendakwa yang adat-adat warisan Rao adalah semata-mata tertakluk kepada adat dari Pagarruyung dan Minangkabau dengan hujah yang lemah iaitu Rao lahir dari Minangkabau dan dibawah takluk Pagarruyung .
Diakhir ucapan , beliau juga mengeluarkan kenyataan yang ethnik Rao , sebenarnya tidak wujud kerana nama Rao adalah nama lokasi semata - mata ... Kenyataan begini sememang menimbulkan rasa kurang senang kerana ianya seperti cuba untuk membunuh jati diri ethnik Rao itu sendiri ..
Salah seorang pembentang kertas kerja iaitu Bapak Amran Dato' Jorajo telah terlebih dahulu memberikan hujah kukuh mengenai Rao/Rawa itu satu suku Bangsa kerana berpandukan kepada falsafah .. BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA . Sesuatu kelompok yang dinamakan bangsa itu mempunyai BAHASA yang kuat dan diterima pakai oleh ramai kaum .. itulah hujahnya . Memandangkan bahasa yang diguna pakai oleh ethnik Rao/Rawa sama dengan Riau , Jambi dan Negri Sembilan , maka bahasa itu semestinya dimiliki oleh sesuatu BANGSA ...
Sehubungan dengan itu , kita telah berdialog dengan Bapak Subari @ Arisel BA dari Raub pada 27hb Julai 2009 untuk menentukan kedudukan Rawa/Rao ini dan hubung kaitnya dengan Pagarruyung dan adakah Rao ini dibawah jajahan Pagarruyung ...
Bapak Subari @ Arisel BA kita pilih untuk sessi dialog kerana beliau urang Rao dari Raub dan sebahagian besar sedara Rao/Rawa Raub masih mempercayai mitos bahawa Raja2 Pagarruyung lah yang menjadi penguasa kepada Raja2 Rao dan memberi makna Rao itu dibawah jajahan takluk Pagarruyung ..
Silalah berkunjung ke ' Link ' dibawah untuk mengikuti persoalan yang kita timbulkan semasa dialog dan jawapan yang disampaikan oleh Bapak Subari . Sila klik ' link ' dan pergi ke ruangan " Bilo Mano Rao Bersembang "
http://terombarawa.blogspot.com/
Hal @ isu disini rumit sedikit ...Minang , ' pagarruyung ' , acheh , Riau / Rao , Jambi , Palembang & Bengkulu adalah dari akar yang sama iaitu suku bangsa Lubu atau ras Mongolite ( rupa sedikit cina ) . Asal dari timur tengah dan berhijrah ke timur dan membuka penempatan di Monggolia , Himalaya , Northern India , Burma , Siam , China dan Kemboja . Kemudiannya bangsa ini mula menyeberangi lautan membuka Jepun , Philipine , Borneo , Sulawesi & Sumatera sekitar 200 masehi dan 600 masehi .
Suku bangsa di Sumatera asalnya satu iaitu dibawah kerajaan Sriwijaya .. tetapi kaum nie maklumlah ada yang berpecah menjadi lebih cerdik berbanding yg lain ..dan kemudian menjadi opportunis sekitar 1600 masehi ... mereka itulah ' kerabat Pagarruyung ' . Bila Belanda masuk sebagai pedagang , mereka bersama Belanda sebagai rakan kongsi mencari keuntungan .. pada hal masyarakat yg lain ketika tu memandang serong kepada pendatang Belanda .. maklumlah mereka Kristian ! kita dah Islam ..
Bila Belanda menunjuk tembelang sebenarnya ingin menjajah .. kerabat pagarrung ini juga yg menjadi talibarut penjajah sehingga diera Perang Padri ketika majoriti kaum disana bangkit menentang Belanda , kerabat Pagarruyung yg berkepentingan tidak berpihak kepada perjuangan Tuanku Rao , Tuanku Imam Bonjol dan Tuanku Tambusai .. mereka bersekongkol dengan Belanda kerana punya kepentingan .
Sehinggalah tentera Padri tewas , Raja Alam Pagarruyung terakhir bernama Bagagar Shah telah dilantik sebagai wakil Belanda bergelar Regent Tanah Datar . Asalnya sebelum Belanda Menjajah , tuan .. Pagarruyung tidak ada kuasa politik .. itulah makanya ketika kerajaan Pagarruyung mula didirikan 1347 masehi , Pembesar2 Adat ( bekas Sriwijaya ) yg dah lama memerintah sebagai kawasan autonomi memberi nama kerajaan tu ' Pagarruyung ' . Menandakan had kuasa .. yang kerabat itu tidak ada kuasa di luar pagar istananya .. yang ketika itu dibuat dari batang ruyung ..
Hanya selepas Belanda berkuasa barulah berbagai anugerah diberi kepada keluarga Pagarruyung .. pastilah sebagai hadiah kepada ' Pengkhianatan ' mereka terhadap perjuangan murni di tanah Sumatera.
Sehinggalah sekarang nie .. mereka masih menuntut kononnya berhak dan berkuasa terhadap daerah2 yang tertentu .. Kami yang dari keturunan menentang Belanda ..nenek moyang kami mengorbankan darah dan airmata berjuang bersama Tuanku Rao , Tuanku Imam Bonjol dan Tuanku Tambusai tentulah dengan sekeras-kerasnya menolak tuntutan mereka .. nenek moyang dulu sampai diburu Belanda , hingga melarikan diri ke tanah Melayu sekitar tahun 1870 an .
Kesimpulannya disini , isunya bukannya samaada Pagarruyung dan Rao tu sama ke tidak ..kerana kita semua dari roots yg sama iaitu Mongolite .. yg berkulit gelap digelar roots Negroite .. Cuma tidak dapat terima keangkuhan kerabat Pagarruyung ini menuntut yang bukan hak mereka dan tindakan mereka yang mendakwa sekian wilayah ..termasuk la daerah Rao di bawah jajahan mereka .. mana ada jalan .. betul tak ?

Catatan ada bro .. itulah yang berupa Prasasti2 , catatan dari pedagang2 , dan artifak sejarah .. tetapi orang Indonesia ini hidupnya susah dan tak de masa mengkaji asal sejarah . Pada mereka , cari duit untuk mengisi perut sendiri dan keluarga lebih utama ... Kerabat Pagarruyung lantas memainkan jarum mereka dengan mencipta cerita khayalan seperti Tambo Alam Minangkabau yang jelas didalamnya tiada satu pun tarikh atau garis masa .. tetapi itulah yang di dondang sayangkan oleh kuncu2 kerabat pagarruyung ini untuk melenakan kaum disana .. akibatnya , sejarah sahih yang sebenarnya seperti keberadaan kerajaan Sriwijaya , kerajaan Melayu Lama DharmasRaya & kerajaan yg lainnya terperap begitu saja ... yang diagung-agungkan oleh kerabat pagaruyung itu tetap Tambo Alam Minangkabaunya .
Semuanya itu hanya bertujuan untuk menutup kesalahan mereka & melekakan kita semua !

Ada banyak versi ceritanya bro... salah satunya cerita Raja Songek Baung dan Putri Sangkar Bulan .. Sebenarnya cerita sumpahan nie hanya kepada keturunan Raja Rao sahaja . Bukan Raja Pagarruyung ..

Darah Rao tu masih asli .. maknanya sebelah bonda & ayahanda pun masih asli Rao . Darjat darah tu bercampur .. ada Ulamak ..ada Pembesar ...ada Panglima ..dan ada Raja . Pangkat tu tak penting sangat dan tak perlu di kejar . Kalau warisan tu dah hak kita ..nescaya ia akan datang mencari bila tiba masanya .
Yang terpenting sekarang nie , tuan.. adalah peranan yg perlu dimainkan ... menegakkan kebenaran demi kesejahteraan bersama ... Pembesar2 Adat dan Raja di tanah Rao disana masih aktif tuan . Walau pun mungkin yg sebenar-benar berhak keatas tahta mungkin ada di Malaysia tetapi mereka yg disini tak berhasrat menuntut tetapi menghalalkan apa yg terambil ..cuma warisan2 yg ghaib nie tetap berjalan mencari waris yg hak di sini .. Tu lah ada juga kes2 kerabat Pagarruyung nak masuk campur atas hal2 di kawasan Rao seperti perlantikan Raja ..lantas mengeruhkan suasana d daerah sana .. alasan mereka mudah je ..Rao di bawah takluk mereka !
Dialek memang dah ada ... yang buat kalah dan penat berbincang tu , bila yg berpihak pada kerabat pagarruyung nie nak berpegang kuat juga pada Tambo Alam Minangkabau mereka .. kita baca pun pening kepala , tuan .. satu tahun @ garismasa pun tak ada !

Kalau jumpa fakta yg membuktikan kita nie tersilap ... tolong tegur ya !

masa seminar hari tu Pak .. memang dah angkat tangan nak bertanya lagi .. mc x nampak . Angkat 2 belah tangan lagi .. dia bagi orang lain dulu bertanya.. pas tu dia kata " masa tidak mengizinkan " . so , banyak hal yg tak jelas dan perlu perbincangan tapi tak dapat dibincang .. salah satu yg utamanya hal inilah Pak ... isu Rao VS Pagarruyung ! ... 2 malam kita tak lena tidur dibuatnya !

Alhamdulillah ... setelah meluahkan apa yg tak terluah masa d seminar .. melalui ruangan nie , barulah rasa lega sangat .. thanks pada teman semua kerana mendengar !

Kurang pasti tuan ... cuma ada mendengar kisah , setelah Melaka jatuh ke tangan Portugis .. Sultan Mahmud Shah telah berundur beberapa kali sehingga ke Riau . Putera Mahkotanya yang masih kecil telah dibawa / diselamatkan ke pedalaman Rokan sehingga ke salah sebuah daerah Rao bernama Tanjung Sialang ketika itu . Sementara Sultan Mahmud Shah kembali menyusun tenteranya untuk menyerang Melaka , Putera mahkota bernama tengku Alaudin Shah itu telah dijaga dan dibesarkan di Tanjung Sialang , Rao sekitar 1515 - 1530 an , dilatih dengan segala persiapan untuk Putera mahkota tersebut menggantikan tempat ayahandanya kelak . Beliau telah didik oleh seorang Raja Rao bernama Yam Tuan Sakti . Bersempena dengan kehadiran Putera Mahkota ke daerah itu , akhirnya tempat itu ditukar namanya kepada Koto Rajo ( Kota Raja dalam bahasa baku ) . Sehingga kini daerah itu kekal dinamakan Nagari Koto Rajo .
Setelah dewasa baginda pun membuat percubaan menyerang Melaka tetapi gagal dan akhirnya baginda menawan Siak lalu menjadi Raja di Siak .. Bagindalah juga kemudiannya yang mengasaskan kerajaan Johor Riau .
Mengenai Raja yang di jemput ke Perak tu bernama tengku Muzaffar Shah , tidak kita pula tahu samaada di jemput dari Pagarruyung atau tidak .. perlu diselidiki lagi , tuan .

Tengku Muzaffar Shah adalah juga anakanda kepada Sultan Mahmud , tetapi tiada maklumat beliau ke Pagarruyung kerana mengikut geografi lama kawasan Riau .. secara logiknya pengembara akan berjalan kaki menyusuri sungai & sungai utama di Riau adalah sg. Rokan . Sekiranya pengembara menghulu sg Rokan sehingga ke punca aliran sungai tersebut maka akan sampailah ke kawasan tinggi Rao atau pun Rao Mapat tunggul .. Sekiranya pengembara tersebut mahu meneruskan lagi perjalanan ke Pagarruyung di batu sangkar , maka perlu berjalan lagi mendaki dan menuruni bukit & gunung ( Bukit Tinggi ) dan perjalanan ini sahaja mengambil masa 6 jam perjalanan dengan memandu kereta ( pada 90 km/jam ) ..
Kesimpulannya ... Kita tidak fikir tuan , waris2 Raja samada tengku Alaudin Shah atau tengku Muzaffar Shah boleh sampai ke Pagarruyung kerana lokasinya yang boleh dikatakan mustahil dicapai pada masa dahulu ( abad ke 16 ) . Rao sudah pun mempunyai kerajaan sendiri pada masa itu dan yang menarik mengenai lokasi Rao ini ialah Rao merupakan punca air sungai Rokan yang mengairi tanah Riau dan punca sebahagian sungai Kampar . Jadi untuk waris2 Sultan Mahmud Shah ini sampai ke Rao melalui sungai Rokan memang logik tetapi untuk mereka sampai ke Pagarruyung pada zaman itu adalah sangat tidak logik dan mustahi ! ..
Masaalah utama disini teman MPer semua ialah kerabat Pagarruyung telah memutar belitkan sejarah untuk mencari populariti .. maaf kerana bercakap benar ! . Walau pun Raja yang datang ke Negeri Sembilan dahulu ...Raja Melewar adalah sebenarnya waris dari Raja Rao , mereka tetap mendakwa yang itu dari Pagaruyung ... mereka mempengaruhi pemikiran ramai dengan melabelkan semua raja berdaulat dari daerah Sumatera Barat adalah dari Pagarruyung padahal dakwaan itu palsu ! Apatah lagi rakyat di tanah melayu pada masa itu begitu taksub dengan populariti mereka . ( kerabat pagarruyung ini pada sudut pemikiran kita adalah dari golongan yang bijak dan opportunis .. pandai menggunakan peluang yg ada untuk keuntungan diri sendiri )

Harap teman2 MPer tidak melepaskan peluang untuk pergi ke link diatas dan membaca dialog dengan Arisel BA ( Seorang penulis ) dan beliau sebagai orang lama juga ada mendedahkan siapa sebenarnya pagarruyung itu . Sila klik juga ' mesej lama ' kerana dialognya agak panjang .

Sememangnya banyak hal2 sebenar yg terhijab .. insiden yg berlaku di UPSI pada 25hb Julai 2009 sebenarnya banyak hikmahnya . Dari situlah tergerak dihati kita untuk menerobos fakta2 yang di palsukan oleh puak2 yg berkepentingan .. mungkin kita semua boleh bersama usaha memecahkan blok yg sebegini .

Begini lah sdr Khaz ... Pandangan peribadi kita je nih ... Apa2 yang dakwaan mengatakan Raja dari Pagarruyung di Raja kan d Perak .. meragukan dan boleh dipertikai . Mungkinkah Megat terawis itulah anak raja Bugis yang dimaksudkan datang dari Sumatera dan di bawa ke Perak ?

Kesultanan Johor tu diasaskan oleh waris dari Sultan Mahmud , Sultan melaka yang terakhir ..yang juga bersalasilah dari Raja Sriwijaya yg terakhir iaitu Parameswara .. yang juga kerabat kepada Raja di kerajaan Rao sekitar 1390 an ..jadi yang mengasaskan kesultanan melayu Johor Riau tu bukannya dari Pagarruyung tetapi dari Sriwijaya dan pernah dibesarkan di Rao ... Pagarruyung tu jauh dari Rao , Kay dan besar kawasannya seperti sebuah kampung saja .. cuma cerita diperbesar-besarkan ..
Tak timbul soal merampas kuasa , dah ketentuan Allah .. contohnya Portugis menjajah melaka , Sultan Mahmud lebih menyalahkan dirinya sendiri atas kejatuhan Melaka .. mungkin berpunca di atas kezalimannya ketika memerintah ... Jadi Kalau Kesultanan melayu Johor Riau hilang kekuasaannya kepada Bugis , kenalah cermin muka sendiri dulu .. mungkin ada dosa yang dah dilakukan sehinggakan bala tiba !...

Mohon pencerahan Tembo ini ada tak kena mengena dengan keturunan Rao dan Kurinci.

223. Tembo bertulisan Melayu pada kertas

Tembo dusun Tanjung Tanah, Kerinci.

Bahwa inilah usul kita tatkala masa dahulu kemudian dari pada Rasulullah, anak Ratu sunan jawa mataram sembilan beradik, seorang bergelar Sultan ratu. Raja Paid. Sorang bernama Sultan Maraja Said, seorang bergelar Sultan Maraja Inang, seorang bergelar Sultan Maraja Salih, seorang bergelar Sultan Maraja Batu, seorang bergelar Sultan Maraja Bata, seorang bergelar Sultan maraja Bansu, seorang bergelar Sultan Karda Basi, seorang bergelar Sikh Abd. rahman.
Tatkala masa dahulu berparang dengan Teko Piaman berebut gedang. Kata Raja Tiko Piaman hamba dahulu turun di Pagaruyung. Kata Ratu Maharaja Paid hamba dahulu turun di pagaruyung, maka jadi parang, akan kalah Jawamataram, maka keluarlah ninik sembilan beradik itu maka larilah musuh semuanya, tinggallah rampasan yang banya’, adapun riyal dapatnya sebuah gedung lima hasta bujur sangkar dan meriam satu pupus penuh sebuah, itulah lagi arta itu tinggal di Jawa mataram, kemudian dari itu maka pikirlah nibik yang sembilan beradik itu hendak menjalang Pagarujung, maka berhentilah di bukit Saguntang2 kerna hendak melihat musuh kalau lagi akan datang, kamadian dari pada itu maka berjalan pula maka berhenti pula di Kato Raja, kamadian dari pada itu maka jadi kerjaanlah Sultan Maraji Said di Jambi, maka berjalanlah orang yang tujuh beradik itu, maka tinggal Sultan Maraja Said di Jambi itu, maka dimudikkanlah air Batang Hari maka lepaslah ke Pagaruyung. Kamadian dari pada itu maka berbaliklah di Pagarujung maka lepaslah ke Paliyang Padang Panjang lamahlah di situ, maka lepaslah ke Tebo Bungo, maka lepaslah pula ke hulu air diki maka dihilirlah pula air diki maka tibolah di muara air diki, bersuwo (bertemu)lah dengan air gedang maka dikembangkanlah tabir maka digelarkanlah batang air itu Batang Songai Tabir, maka pikir orang yang tujuh beradik itu, maka dimudikkanlah air Sungai Tabir itu maka tinggallah Sultan Maraja Batu itu, maka berjalan orang yang enam beradik itu maka sampailah ke Talun tinggi maka berdusunlah di situ maka tinggallah Sultan Maraja Besar di situ, maka berjalanlah orang yang lima beradik itu maka sampai ke hulu air itu tiada bulih lagi tempat mandi, karena air itu sudah kecil, maka pikirlah orang yang lima beradik itu maka disuruh tiong yang-g pandai berkata, maka terbanglah mencari jalan, maka kembali tiong itu maka berkata tiong hai Tuan? jikalau kita mudikkan juga air ini tibo pula kita di Pagaruyung, jikalau kita kirikan air ini, ada renah yang lebar, maka berjalan pulalah orang yang lima bersuwo (bertemu) pula dengan sungai gedang, maka berhenti pula di situ maka turun pula hujan gedang maka gedang air itu maka digelar sungai itu sungai gedang, maka kami berjalan pula dari situ bertemu pula dengan batu gedang maka berhenti pula di situ maka terus pula panas maka dikembangkan pula payung, maka digelarkan pula Batu Bapayung, maka berjalan pula kami dari situ bertemu pula kami dengan sungai bertumbuk tiga baik rupanya maka berdusunlah di situ karena banyak emas rupanya seperti kepinding lapar rupanya emas lekat dinapan rupanya maka digelarkan dusun ulu Kalinding lama pula dari situ maka berjalan Sultan Maraja Inang, maka bertemu hulu air Hiang, maka dihilirkan air itu, adapun anaknya Sultan Maja inang itu Petinggi emas Indar Jati yang membawa Tiong Pandai berkata Adapun Sultan Maraja Salih dua beradik dengan Temenggung Kertapati, berjalan maka bertemu pula air Kinci maka dihilir pula air itu. Kemudian dari itu maka berjalan pula Sultan Marajo Bangsu, Sultan Karda Besi, Siah Abd. Rahman. Adapun anaknya Sultan Marajo Bangsu Kertam Batu, Adapun anaknya Sultan Karadan (Karanda) Besi namanya Naai, anaknya poyang ruwanti. Adapun Sikh Abd. Rahman Tunggah raja nama anaknya, maka berjalanlah pula ketiko itu. Adapun Sultan Marajo Bangsu turunlah ke bukit kudeng, dari bukit Padang maka berdusunlah pula Kayuaro tungkat. Adapun Sultan Keranda Besi dengan Sikh Abd. Rahman maka turunlah ke batu gedang, dari situ maka bertemu dengan air Tanjung maka dihilirkanlah air itu maka berdusunlah pula dusun Tanjung, lamalah pula dari situ maka berjalan pula orang dua beradik itu maka berdusunlah pula sungai napan, lamalah pula dari situ maka berjalan pula Sultan Keranda Besi, maka Sich Abd. Rahman tinggallah di situ. Sultan Keranda Besi bersuwalah (bertemu)lah dengan tanah bertanjung maka melihatlah ilir mudik maka tampaklah danau dengan rendah, maka digelarlah dusun Tanjung Tanah.
Adapun isterinya dayang ruwanti, anak beliyaw seorang begelar Naai, seorang bergelar Raja Masail, seorang bergelar Raja Temenggung, Raja Masail dengan Raja Temenggung tinggallah ke dusun Talang Batu Besar. Adapun Naai mengadakan sejambi, Sajambi mengadakan Dayang emas. Dayang emas mengadakan Kembang genap, Kembang genap mengadakan sediwi. Sediwi mengadakan kembang dua, Kembang dua mengadakan Seman gl. Depati Mangku Bumi mengtar alam
Disalin dari asal mulanya dari tambo kami.
Disalin oleh Haji Saibi gl. Depati Mangku Bumi mengtar alam.
Tambahan Bab. G. (Mendapo Seleman)
Pusaka yang tidak bertulisan, disimpan oleh Depati Talam, dusun Tanjung Tanah:
beberapa helai kain lama.
1 tongkat.
Salam, mohon pencerahan.

144. Beberapa helai kertas bertulisan Melayu
Beberapa helai kertas disambung-sambung jadi gulungan panjang, bertulisan Melayu. Sebagian kecil kelihatan pada gambar No. 62. Bunyinya menurut salinan guru Abdulhamid daripada surat asli:
(Dan tatkala usul dan masa dan tatkala masa jeman dahulu, A/dam/pun belum ada selutan pun belum ada) raja yang tiga silo (pun belum ada) maka pa’lum lima jurid (?) ditakdirkan Allah ta’ala ‘aras dan kursi/ surga dan neraka bumi dan langit bulan dan matahari dan batu beramu dan bumi itu baru seujo ceper dan langit itu baru seujo dulang tatkala bumi bersintak turun tatkala langit bersintak naik, ibutpun belum bernama ibut2 baru beribut ke selatan, umputpun belum bernama umput, baru bernama umput rantai, belum ada ikut yang garang, baru berikut dayu-dayu, belum ada rumput yang panjang, baru berumput daun kayu, itupun bernama ibut, tanah besar teridiri dahulu, negeri yang tiga dilebihkan Allah, pertama Mekah kedua Madinah, dan ketiga Baitulmukaddas. Dan kelebihan Mekah baitullah pintu ka’abah belum terbuka. Jatuh tukung menjadi petir, jatuh pasak menjadi kilat, maka boleh sami’ ‘mendengar, basir melihat, kalim berkata, bulan dan bintang dijadi keterangan, maka terbuka pintu ka’bah, maka berjalan ke padang ‘Arafah, maka memandang kudara, terbanglah burung ber-kawan2, maka berkata Adam: baiklah aku seperti burung terbang ber-kawan2. Maka Adampun sembahyang dua raka’at, maka dengan takdir Allah ta’ala keluarlah Siti Awal daripada kiri Adam. Maka beroleh pusaka Siti Awal satu bagi dan beroleh pusaka Adam dua bagi. Maka berjawab ijab dengan kabul, maka dengan takdir Allah beranak tiga kali beranak, anak yang pertama-tama dua orang, itulah kaum sekalian manusia, anak yang kedua sembilan orang, itulah kaum sekalian kafir, anak yang ketiga itulah Sultan Usul namanya. Kemudian daripada itu kala: (2:28) Inni ja’ilun fi l’ardi khalifatan dan lagi:
Maka Adam pun berkata kepada Jibrail: Siapa suami Sultan Usul? Maka Jibrail pun turun ke hadarat Allah ta’ala di dalam surga mendapatkan Mendari Bunsu, sedang menyungkit menarawang kain suri sutera. Maka Jibrail pun berbalik ke atas dunia, maka Mendari pun ditemukan Allah dengan Sultan Usul, maka berjawab ijab dengan kabul di awal udara. Maka ditakdirkan Allah ta’ala Mendari Bunsu mendapat anak tiga orang, pertama-tama Sultan Meraja Alif dan kedua Sultan Meraja Dipang dan ketiga Sultan Raja Dirajo khalifatullah. Dan Sultan Meraja Alif balik ke Bandar Ruhum, sungainya itam batu puding, pancuran mas negeri Mekah. Dan Sultan Meraja Dipang balik ke Bendar Cina, batu putih telaganya perak, burungnya seekor di awang udara adanya. Dan Sultan Rajo Dirajo khalifatullah kasetero pemuncak ‘alam, pegangnya batu kacang sungai beremas, barentek digamut berentak dinapang, di situlah makoto terlebih sati. Kemudian daripada itu ditakdirkan Allah ta’ala, maka adalah suatu Poti di Batu Sangkar, maka berjawab ijab dengan kabul, kemudian maka dapat anak delapan orang. Kemudian maka ditegak balai bunta besendi gading, panjang tujuh, sengkanya enam, berasuk gading selalu, bersendi segading tunggal, bertiang teras jelatang, batabuh batang pulut2, begendang begendang batang cino guri, begetang jangat tuma, sekertum balai berleret, bajirung balai malintang, tujuh pingkat selapan penjuru, betanduk guwang gading suasa, balapik tilung badada tilung, lapik tilung pandan beguris, dibawa alang kuari, payung mengapit kanan dan kiri, payung tekembang adat di belakang, maka ditengkek balai anjung malintang tinggi. Maka memandang ke laut ujo, tampatlah ular seketi muno, maka meminto Sultan Rajo Dirajo, maka adalah pusako yang tigo: pertama cunek serangin lalu, kedua cunek serangin gila dan ketiga cunek sembilan giring, ulunya kuning sumbing seratus. Kemudian maka terompak seketi muno, ekornya jadi bukit se-guntang2, pedunya Serampeh Sungai Tenang, dadonya itu jadi tanah tadi atas, kepalanya Gunung berapi, pusatnya ‘alam Sungai Pagu, punggungnya ‘alam Minangkabau, tangan kanan ke Inderapura, tangan kida ke Enah Giring. Sudah menetak Seketi muno maka hilang sembilan girirng, maka dikadukan di Rajo yang tigo selo, maka tahu daripada pedang sudah hilang, maka kedengaranlah suara di awang-awang, maka tedenda seguling batang, sekuning lembia, selesung pasuk, selengan baju panjang, seruas telang di rimba. Maka diadakan beras hitam, beras putih, dasun babawang, kulit manis, pinang batanduk, sirih badagang, tebu becap manis babuli, tuak dengan babuluh, nasi baambung, gulai babakung, kelapa betali, ketutu tiga gayo, ketitir panjang ranto,puyuh panjang dengung, ayam simabr ekor, maka diperadapkan sembah kepada Jibrail, maka terdiri cunek sembilan giring, sudah menetak seketi muno jadi sumbing seratus sembilan puluh. Maka tumbuhla kayu antara Mekah dan Madinah berurat ada seurat babatang ada sebatang, badahan ada sedahan, badaun ada sehelai, uratnya cemeh yang dua belas, batunya menjadi undang2 yang dua lapan, dahannya jadi teliti, daunnya jadi isyarat, babunga ada setangkai, babuah ada sebiji, ber-gilang2 rupanya, jatuh buah menimpa bangka, maka adalah Datuk Rangkang Pamuncak Alam, maka didaki gunung berapi, melingo ilir, memandang mudik………..tampaklah bayang luak selapan dibaruh batu berliyir di situlah bayo putih daguk. Maka memandang ke Pariang Padang Panjang, tampaklah seorang suatu rajo, duduk di balai buntak besendi gading, maka di ruang imbo yang dalam, maka terompak Pariang Padang Panjang. Maka tetepat di balai Buntang besendi gading, maka ditangkap kerbau jantan sebanua. Maka dipotong kerbau itu, dipasah idak bajangkat, disait idaknya genap. Maka ditambah dengan kambing irang kenantan tanduk, dado putih punggung kuning. Tatkala itu cupak babatih gantang babelah, yang segantang kurang dua lima puluh tahil. Datuk Rangkang Pamuncak Alam masakan duduk di setera pamuncak alam di bawah payung sekaki, karang setia yang semangkuk, jikalau tidur berbungkus cina, jikakau makan betabang-tabang, minum air bejamu-jamu. Maka berkatalah Sultan Seri Kali, segala tuan yang gedang2, segala tuan yang kayo2, jikalau bulih permintaan saya, perjalanan Datuk Rangkang jangan dilarang, supaya bumi kita ini senang. Datuk Berpayung putih membawa ukur bailok, membawa pantak dengan tiga buah, berjalan tidak ngida dan tidak nganan, orang sujud pada Allah dan sujud pada Rasul. Maka Rajo yang delapan itu masing2 mencari tempat. Pertama nah giring malimpah Kuatan lalu ke pangkalan, itulah mula2 menjadi Rajo Nahgiring yang bernama Sultan Jumadil Iman, anak Yang dipertuan di Pagaruyung juga, kedua balik ke luak Agam Tanah Datar, melimpah ke luak Lima puluh, itulah mula2 menjadi raja di luak Agam Tanah Datar, yang bernama Sultan Seri Kali anak Yang dipertuankan di Pagaruyung juga. Ketiga balik ke Bandar Aceh Bandar Aceh melimpah ke Batu Bara, Itulah mula2 menjadi raja, itulah yang bernama Seri Pangkat. Yang keempat ke Sungai Pagu melimpah ke Pasisir balik Bukit, lalu ke Benda Sepuluh, itulah mula2 menjadi raja di Sungai Pagu, Sultan Besar Bergumbak Putih. Yang kelima ke Inderapura pegangnya Bandar Sepuluh bandar yang besar, maka buluh masuk kuala Padang, sejak dipisah piso anyut, sejak dirau bertongkat arang, sejak dinibung belantak intan, sejak seketak air itang, sejak sekilang air Bangis, sejak di Tiku Pariaman mudik sejak di guo kelam kemarin, itulah yang mula menjadi Inderapura yang bernama Sultan Muhammad Syah. Yang keenam balik Bantan Muko-muko ke Jawa, lalu ke Mentarang, itulah mula2 menjadi raja negeri Bantan Muko2 yang bernama Sultan Mukai Batu. ketujuh balik ke negeri Palembang, lalu ke Bugis dan lalu ke Mentawai, itulah mula menjadi raja negeri Palembang yang bernama Sultan Inda Rahim. Yang keselapan balik ke negeri Jambi, melimpah ke Batang Arri, lalu kerenah Kerinci, itulah yang mula2 menjadi rajo negeri Jambi yang bernama Sultan Baginda Tuan. Kemudian daripada itu kayu lah berlareh dan sungai lah babatang dan tanah lah begabung Sultan Besar memegang tanah Jambi dan sembilan lareh alam Jambi dan sembilan lareh alam Palembang dan tujuh puncak alam Jambi dan tujuh puncak alam Palembang. Di dalam puncak yang tujuh, menusun ke puncak yang dua: Puncak yang pertama Batang Ari, puncak yang kedua ‘Alam Kerinci, itulah puncak Jambi. Kemudian maka dicacak negeri di tanah pilih, maka begelar tanah pilih. Maka begelar tanah pilih sembuang kenantan cuci dan segetan pucuk seribu, dan ceno guri pucuk seribu dan sebatang talang merindu, maka dientak tamilang dilarikkan tanah bato, direntak kepalo negeri dapat bedil setundo musuh di tengah negeri, dapat gung setimban Jambi, dan dapat bedil segetar mas, direntak kor negeri dapat bedil sekupi kala, baru baparit dua mambo, maka adalah Pangeran Temenggung kebul di bukit, maka adalah Ratu yang berdua, adalah Sutan yang berempat, adalah Jenang yang tiga puluh. Tatkala Pangeran kubul di bukit naik Alam Kerinci membawa tali empat belas tukal, membawa kain pan-jang selapan hendak mengukur gabung tanah. Di dilir jak tetepat pulau Tiung, di mudik gading terentak dapat tanah empat belas gabung. Di mudik batang Selangun tetepat ba:ai kecil Muara Masume dan tujuh batu bagalo cimbung, kesiknya………….air salunya segajah mandi. Maka di mudik Batang Merangin tetepat salam muku, salam muku tetepat rajo, tanah nah kayu batanam, lubuk gaung batating sirih. Maka jadilah rajo yang tiga selo: Pertama Dipati Setio Rajo, kedua Dipati Tio Nyato, yang ketiga Dipati Tiung ti. Kemudian maka begelar Setio Rajo duduk di Batu Hampar, bersandar di tiang aras memegangkan tiang sendi bumi. Maka bergelar Dipati Tiung Nyato, menyatokan kato rajo. Dan maka begelar Dipati Tiung Meti, mematikan kata rajo. Kemudian maka ditempuh penguatan Lubuk Sam, didaki bukit kemuro, diteke jenjang yang tiga, maka didaki bukit kemuju dan naik Serampas Sungai Temang, menyacak rajo di Sungai Tenang dan bergelar Dipati Gento Nyalo dan Rio Peniti. Maka bergelar Dipati Gento Nyalo, menyalokan kato rajo. Maka bergelar Rio Peniti, meniti kato rajo. Maka diturun bukit kemujur, maka tetepat pondok yang tiga buah negeri di dilir pondok bekedai, di mudik bapondok panjang, di tengah bapondok tinggi. Kemudian maka melayang di Sungai Banang batang Penetai, maka didaki bukit sembilan tanggo, pematang panjang setimbun parut, maka tetepat di dusun Tanjung muara Sake, maka ditempuh batu Pelarah, maka didaki bukit badengung, maka tetepat tanah Sanggaran Agung, itulah ujung tanah khalifah. Dan tatkala raja naik dan jenang naik, mencacak rajo di ulu sungai, maka jailah raja yang empat selo, pertama Dipati Mendaro Langkat dan kedua Dipati Rincung Talang dan ketiga Dipati Rincung Telang dan ketiga Dipati Bian Sari dan keempat Dipati Batu Hampar. Dan tiga di baruh, empat di atas. Maka jadilah dipati empat delapan helai kain, sungai bagian tungun. Kemudian daripada itu diilir kerbau yang tiga ekor, maka mudiklah beras yang sembilan ratus ke tanah nah anto Salamuku. Maka dipotong kerbau yang tiga ekor, darah dikaco, dagingnya dimakan, atinya jadi karang setio, dan sedalam bumi setinggi langit, da’ lapuk daripada hujan, da ‘lekan daripada panas, maka dikaco karang setio, di bawah payung sekaki dak boleh kecut, dan karang setio yang semangkok tak boleh terlimbat di atas sendi kerajaan yang sebuah, dak boleh tergilit. Maka jatuh adat dengan pusaka, maka negeri pagar adat, tapian bapagar baso, adat kawi kitab Allah. Lazim syara’ tegantung di-awang2 kitabullah membubung naik langit berebat jangan dipanjat, besawa jangan ditempuh. Siapa memacak boleh utang, siapa menempuh bulih baris. Dan tanduk kijang becipang tujuh betulak mudik, keluk kati kegumbak mas betulak ilir, tumbak belang di Sanggaran Agung, Talang Genting ke Tebing Tinggi, undang2 tanah Seleman, piagam di tanah Hiang, celak berjalan Penawar Tinggi. Maka dengkek balai panjang selapan tingkat dan panjang sembilan perbayo tergantung tinggi………………..di bawah au tempat mandi di Lubuk Batu.
Cuma sangat terkilankan kepada 2 perkara Jimmy :
1. Prof Dr. yg didatangkan dari University Andalas ..benar2 kita harapkan dapat membentangkan satu pandangan yg adil dan professonal.. namun perasaan hampa menggigit hati ! . Pandangan serta teori nya tiada asas kajian akademik sesuai dengan taraf nya ..cuma luahan emosi dan pandangan peribadi , berdasar kan kepada Tambo Alam Minangkabau sahaja .
2. Masa untuk membincangkan isu semasa sessi soal jawab tidak di beri oleh pengerusi majlis .. menunjukkan satu kelemahan dalam perancangan seminar yang amat ketara .

Sehinggakan dibelakang pentas , Pengerusi Seminar menempelak AJK yg bertanggung jawab .... mengenai jemputan Dr Prof Puti Reno Raudha .. Siapa yg bertanggung jawab menjemputnya ? tanya nyo...

Sememang sedari lama dahulu hingga bila-bila pun perbezaan pandangan / pendapat menjadi elemen kepada pengukuhan ukhuwah kalau di lihat dari sudut positiv . Yang paling penting ..tahu batas dan hak sendiri dan saudara yang lain .... inilah kekurangan yg amat ketara dapat dilihat dari sikap sedara yang menggelarkan diri mereka ' Kerabat Pagarruyung ' .. sering nak melanggar hak orang lain . Disebabkan itu lah terjadinya dialog dengan Pak Arisel BA di link : http://teromborawa.blogspot.com/

Ala ... AJK bahagian pemilihan pembentang kertas kerja ! ... Sebenarnya bukan salah dia pun . Masaalah besarnya sebab isu yg di bangkitkan oleh pembentang2 kertas kerja tak diberi masa yg cukup untuk di bahaskan . Tu yg ramai tak puas hati.. termasuk la yg menulis nie .

Jimmy!... kalau lah benar boleh diusahakan dengan berdasarkan fakta sejarah , tentulah individu yg paling berkebolehan & layak utk mengusahakannya itu ialah Prof Dr. Puti Raudha sendiri bukan ?kerana beliau adalah pembentang kertas kerja dan orang terpelajar ! ... tetapi kenapa dia tidak guna kan peluang keemasan itu untuk menyelesai dan membentang kan nya berdasarkan fakta sejarah ?... sebaliknya merumuskan sesuatu berdasar kan Tambo ... adakah Tambo Alam Minangkabau itu boleh dikira fakta sejarah ?
Itulah sebabnya ramai yg mempertikaikan professionalisme dan keikhlasan beliau dalam membentang kan kertas kerjanya ... Mungkin beliau fikir kita semua di Malaysia yg tak da pangkat Prof. & Dr ... kurang cerdik dan boleh di perbodoh-bodohkan ...
Pembentangan oleh pembentang kertas kerja pertama iaitu Bapak Amran Dato' Jorajo adalah jauh lebih berfakta dan berilmiah berbanding Prof Dr Puti Raudha ... walaupun asas yang dikemukakan Bapak Amran Dato' Jorajo lebih mengaitkan kepada sejarah tua Sriwijaya ..tetapi segala bukti2 dan fakta2 di pertontonkan kepada peserta pada hari itu .... berbanding pembentangan oleh Prof Dr Puti Raudha , kalau dari sudut fakta dan ilmiah ...sangat menyedihkan . Nasib baik puak yg di dalam dewan jenis penuh berakhlak ..kalau tidak , dah kena lontar dengan botol2 air mineral Prof Dr Puti tu....
Kita rasa Jimmy .... pandangan ratusan ribu individu pun tak dapat memutuskan hal sekiranya kedua2 belah pihak tidak berjejak dibumi yg nyata .. sebelah pihak nak berpandukan fakta ! ...tapi sebelah lagi nak berpandukan tambo ... dah tu , seorang cakap bahasa ayam & seorang lagi bahasa itik ... camana nak putus kan atau selesaikan . Prof Dr Puti Raudha pada hari tu , tidak berdasarkan fakta yg murni tetapi nak berdasarkan cerita dongengan dari tambo ... camana nak close discussion ? .. Keikhlasan paling utama ... kiranya tiada keikhlasan dan penuh dengan kepentingan individu ... susah nak berbincang ...
Fakta2 ilmiah itulah yg dapat menentukan batas dan sempadan ...dan sekiranya semua mengikut aturan batas dan sempadan tu dan tak melanggar hak yg lain ..InsyaAllah semuanya akan baik .

Bang Razak : ) setahu saya "Tambo Alam Pagaruyung" juga salah satu peninggalan sejarah turun-temurun. Tersimpan sejak sekian lama, rasa tak salah kita rujukkan dan perbandingan. Maka saya bilang pendapat seorang-dua pakar tak boleh kita simpulkan sebagai jawaban. Seminar2 yang seumpama inilah jalan menuju sesuatu penyelesaian. Mungkin dimasa depan harus diadakan lagi dengan menjemput ahli2 sejarah, pakar2 budaya, ketua2 adat dari kedua-dua negara. Nah...dibincangkan lagi.

Bang Razak, saya fikir tiada niat Prof. Puti Reno itu cuba untuk membunuh jati diri sesuatu etnis. Komentar dan fakta2 beliau mungkin mengikut fahaman beliau sendiri.

Sedikit demi sedikit apa saya fahami semangat nasionalis, semangat jati diri sesuatu etnis sangat menebal dan itu sangat bagus ^_^

Pastinya kita berasa tak senang apabila bangsa kita dibilang tidak wujud, dikuasai dan ditakluki. Saya juga pasti tak senang jika tanah tumpah darah saya (Negeri Sembilan) dikatakan pernah dikuasai dan ditakluki sesuatu daerah. Walaupun sudah terbukti Negeri Sembilan dan Minangkabau tak bisa dipisahkan.

Entry saya tentang JARO mendapat sambutan yg sangat menggalakkan dari orang Rao terutama dari generasi mudanya. Kebanyakkan meraka tak begitu mengetahui apa itu RAO. Mungkin hanya mendengar emak, ayah, atuk dan nenek menyebut-nyebut...."kita ini orang rawa". Hanya sekadar itulaha yang mereka tahu "saya orang rawa".Apa sebenarnya Rao, asalnya, budayanya, adat-resamnya serta bahasanya mereka tak tahu sama-sekali.

Bagi saya semua inilah yang lebih penting, agar iyanya tidak terus hilang dimakan zaman. Soal dan permasalahan siapa menakluki siapa, zaman ini sepertinya sudah tidak relevan.

Ya itu hanya pendapat saya, maaf jika ada yg tak berkenan.
Jelas penerangan kita tadi .. Tak salah TAP dijadikan rujukan & perbandingan ..yg salah Prof Dr Puti telah membuat kesimpulan yg total dari TAP tanpa membandingkan dengan fakta2 yg ada seperti peninggalan sejarah & prasasti .... bukankah itu kesimpulan yg tidak adil ?

Tak kisah lah nk mengaitkan Rao dan Minangkabau ..itu tidak salah . Yg salahnya krabat pagaruyunglah yg beriya iya nak meletakkan Raja Rao dibawah takluk mereka .. sepatutnya Jimmy bertanya kepada mereka dengan lebih lanjut kenapa mereka bersikap begitu sedangkan Jimmy percaya yg permasaalahan siapa menakluki siapa sudah tidak relevan ?... cuba tanyakan kepada mereka ..kenapa sampai sekarang mereka masih beriya-iya nak mengishtiharkan Rantau Rao di bawah jajahan mereka ?

Ini lah kebiasaannya jimmy ... bila ada yang naik angin , mereka dilihat sebagai tidak rasional ... sedangkan individu yang menghina lantas menjadi punca orang naik angin ... apa pula komen Jimmy ?..
Rao tu satu label saja ..Minang pun satu label ..kita tak kisah kalau nak dilabelkan apa saja cuma , sikap menjajah yg mereka warisi dari penjajah ( kolonial doktrin ) masih menebal dalam jiwa ' golongan ' itu . Kalau negri sembilan di labelkan sebagai minang , tidaklah jadi masaalah tetapi kalau sampai dilabel negeri sembilan di bawah jajahan pagarruyung macamana ? ... berapa percent orang negri sembilan yg boleh menerimanya ... tentu ada yg marah ...begitulah juga perasaan orang Rao !...

Itulah makanya tuan..kita ziarah ke daerah Rao untuk menyiasat hal sebenarnya dan menemubual individu tertentu . Soal nya sekarang , di Rao itu Pembesar2 adatnya masih aktif dan mereka masih berpegang kepada undang2 adat ..perkara ini perkara sensitif tetapi mungkin kita d Malaysia nie melihatnya sebagai perkara yg remeh temeh ..tetapi kita dah sampai d sana dan menyelami sebahagian permasaalahan mereka ...

Di Rao ada isu yg besar berkaitan adat istiadat yg belum selesai hingga ke hari ini ..iaitu satu jawatan penting dalam lembaga adat telah diganggu perlantikannya oleh institusi dari luar sehingga menjejaskan keharmonian didaerah itu ... sehingga masyarakat jadi resah dan berpecah belah . Ini disebabkan campur tangan dari Daulat Raja Pagarruyung ( Taufik ) yang melanggar adat setempat di Rao dengan menggunakan kononnya kuasa vetonya untuk membuat lantikan tersebut . Ini telah membuatkan majoriti Raja dan pembesar marah kerana tindakan institusi luar mengganggu adat istiadat di Rao mengakibatkan lantikan secara formal dan mengangkat sembah tidak berlaku .. begitulah ringkasan hal yg sedang terjadi disana . kepada sdr Jimmy.. kalau hal berkaitan " siapa dijajah siapa sudah tidak releven " ..kenapakah hal ini harus dan masih terjadi ?..

Sdr Jimmy .. kalau Prof Dr Puti mengeluarkan komentar sebegitu sebagai seorang peserta seminar ... pasti tiada siapa yg akan ambil hati atau terguris ... tetapi disebabkan beliau seorang yg dijemput atas kapasiti yg dipercayai dapat memberikan pandangan secara rasional dan adil , maka itulah beliau di kritik keras .... Sebagai Professor dan Dr , beliau harus 100 % bertanggungjawab mengenai kesalahan etika yg di tonjolkan . Tidak salah memberi komentar mengikut kefahaman sendiri tetapi mesti mengambil kira banyak aspek bukan dari satu sumber sahaja . Kalau beliau memberikan beberapa bukti akademik yang bukan Tambo mungkin peserta seminar masih boleh menerima ...tetapi malangnya beliau bersikap prejudis dan tidak professional pada hari itu !....

Sdr Jimmy ... disinilah kesilapan terbesarnya sehingga kan pengamal doktrin kolonial ' pagarruyung ' secara tidak bermoral berani melanggar batas , menuntut serta merampas sesuatu yang bukan haknya ... kerana mereka beranggapan TAP peninggalan sejarah !.. memang benar TAP adalah tinggalan turun temurun tetapi ianya hanya dongengan dan bukan sejarah .. antara elemen yang menjadikan sesuatu itu bahan sejarah ialah bukti tinggalan sejarah itu sendiri dan catatan2 yang mempunyai garis masa @ tarikh sebagai rujukan . Jadi jelas yg TAP bukannya sumber sejarah dan tidak ada kekuatan langsung untuk dijadikan rujukan utama . Sikap fanatik kerabat pagarruyung ini terhadap dongengan itu juga lah menjadi punca kecelaruan yang berlaku di Ranah Rao masa kini ....

Salam tuan ..
Kalau di lihat gambar dalam kotak disebelah nie .. adalah gambar kita ..RazakRao dengan Bapak Masdul Amri , beliau memegang jawatan Dato' Rajo Molintang ( bahasa bakunya Dato' Raja Melintang ) di Lubuk Layang , Rao . Beliaulah orang yang terakhir kita temubual untuk mengesahkan tentang kekusutan dalam hal lembaga adat di Rao .. beliau merupakan Pembesar Adat yang paling senior jawatannya iaitu merangkap ketua kepada semua Raja , Dato , Sutan & Tongku ( juga Pembesar Adat ) di Rao . Alhamdulillah .. setelah menemubual Bapak Dato' Rajo Molintang , Januari lalu , banyak hal2 disana yang tidak jelas dapat dijelaskan . Cuma untuk membetulkan kecelaruan yang telah di timbulkan oleh daulat raja pagarruyung mungkin perlu dilakukan dengan teliti dan berhikmah ....

Dalam isu waris keturunan Rao pula tuan... putar belit terhadap sejarah yg asli di mulakan oleh penjajah Belanda kerana di Sumatera khususnya , penentangan masyarakat tempatan sangat kuat dan ethnik2 ini sangat ditakuti oleh soldadu2 Belanda ..jadi latar belakang serta kerajaan2 lama seperti di Rao dan sekitarnya seolah - olah telah di padamkan dari lipatan sejarah . Dizaman pemerintahan Belanda lah yg sebenarnya di ujudkan kisah dongeng Tambo Alam Minangkabau / Pagarruyung mengikut cerita orang2 tua di Sumatera Barat . Tujuannya supaya masyarakat dan keturunan selepas perang Padri di khayal serta di dodoikan dengan cerita - cerita khayalan lantas menghilangkan semangat perjuangan keturunan mereka dahulu .. wilayah2 tertentu seperti Rao telah cuba diberikan identiti baru dengan nama baru iaitu Minang supaya identiti asal sebelum perang padri lupus begitu sahaja ! dan wilayah 2 ini juga dihadiahkan oleh Belanda melalui perjanjian2 bertulis sebagai imbalan kepada golongan tertentu yang bersekongkol dengan usaha mereka menjajah wilayah ini...

Sebenarnya nama kaum yg dikenali sebagai Minang itu bukannya Minang sebelum penjajahan Belanda .. mereka adalah juga orang Sriwijaya yang dari suku Lubu ( mangolite ) tetapi dilabelkan dengan nama Minang sesudah penjajahan Belanda.. Kita syak la ! ... Kaum Lubu ( Mongolite ) ini memang dari keturunan yg handal berperang dan payah berundur ketika berjuang .. jadi untuk Belanda menundukkannya secara bersenjata , tidak mudah . Jadi elemen 2 dalaman seperti talibarut2 dari kaum sendiri telah gunakan untuk menundukkan penentang2 ini .

Sebab itulah kata2 Prof Dr Puti Raudha pada seminar yg mendakwa Rao bukan ethnik @ kaum , sangat mirip dengan usaha penjajah Belanda untuk melenyapkan identiti suatu masa dahulu ... ini hakikatnya , walaupun ramai yang tak suka mendengarnya .. mengenai beliau tiada niat pula .... niat itu tidak penting lagi kerana Prof Dr Puti Raudha telah pun melakukan tindakan , berupa ucapan mengenai hasratnya untuk menghilangkan nama kaum Rao itu .. jadi tidak berbangkit lagi soal niat !

Minta maaf tuan kerana hal yg kita bangkitkan lebih berbentuk kelompok ramai @ kaum ... Setakat ini , kita dah pun berusaha apa yg terdaya , dengan menghantar usul-usul kepada Pembesar2 Adat di Rao untuk mencari jalan penyelesaian berkaitan dengan masaalah Jawatan Pembesar di dalam Lembaga Adat di Rao .. mudah mudahan dapat jalan keluarnya di dalam satu - dua tahun ini .

Ahad, 2 Ogos 2009

Sekelumit catatan Buya Hamka


Sekelumit catatan Buya Hamka

(Beberapa Catatan mengenai Tuanku Rao dan Perang Paderi )
Catatan Reski Hassan

Pendahuluan
Sejak terbit pertama kali tahun 1964, buku karya Mangaraja Onggang Parlindungan (MOP), ‘Tuanku Rao. Teror Agama Islam Mazhab Hambali di Tanah Batak. 1816 – 1833.’ telah menuai banyak kritik dan sanggahan. Sanggahan tertulis pertama datang dari HAMKA dengan bukunya yang berjudul: Antara Fakta Dan Khayal. “TUANKU RAO.” Secara garis besar HAMKA menyebutkan, bahwa isi buku MOP 80 % bohong dan 20 % meragukan.
Cetakan kedua buku MOP terbit pada bulan Juni 2007, dan buku yang langsung memberikan sanggahan terhadap buku tersebut ditulis oleh Basyral Hamidy Harahap, dengan judul ‘Greget Tuanku Rao.’
Selain kedua buku tersebut, berbagai silang pendapat dan kontroversi mengenai Tuanku Rao dan Perang Paderi muncul dalam berbagai tulisan, baik di media massa maupun di internet.
Mengenai sosok dan asal-usul Tuanku Rao sendiri terdapat beragam versi. Namun kelihatannya tak satupun yang dapat mengklaim, bahwa pendapatnyalah yang paling benar, karena semua versi hanya bedasarkan cerita rakyat atau cerita keluarga yang tidak dapat melampirkan dokumen yang otentik, termasuk yang dikemukakan oleh HAMKA. Dalam bukunya, HAMKA menyebut suatu sumber Belanda, J.B. Neumann, Kontelir BB, yang menyebut bahwa Tuanku Rao berasal dari Padang Matinggi, bukan orang Bakkara. Sumber Neumann juga orang Belanda, Residen T.J. Willer. (Hlm. 239)
Sumber lain yang disebut oleh HAMKA adalah Asrul Sani, yang juga menyebut bahwa Tuanku Rao adalah orang Padang Matinggi. Namun tidak disebutkan, dari mana sumber informasinya. (Hlm. 240)
Bahkan Sanusi Pane menganggap, bahwa Tuanku Rao dan Tuanku Tambusai adalah orang yang satu itu juga. (Hlm. 242)
Selain mengenai sosok Tuanku Rao, HAMKA juga membantah keterangan mengenai sejumlah tokoh yang ditulis oleh MOP dalam bukunya. Juga HAMKA membantah segala bentuk kekerasan dan perkosaan terhadap perempuan Batak.
Buku BHH ‘Greget Tuanku Rao’ membantah beberapa hal yang ditulis oleh MOP, namun dia membenarkan terjadinya tindak kekerasan seperti perkosaan yang dilakukan oleh tentara Paderi.
Bantah membantah mengenai suatu tulisan atau peristiwa adalah hal yang biasa, juga dalam penulisan sejarah. Banyak kalangan dari etnis Jawa membantah adanya Perang Bubat yang terjadi pada tahun 1357. Namun kenyataannya, di kota-kota di Jawa Barat tidak ada nama jalan Gajah Mada, Hayam Wuruk atau Majapahit, karena di masyarakat Sunda, berkembang cerita sebagimana tertulis dalam Kidung Sunda.

Tuanku Rao Dalam Turi-Turian Batak

Di masyarakat Batak, baik Mandailing, Angkola, Sipirok, Padang Lawas maupun Toba, cerita rakyat dikenal sebagai turi-turian atau cerita yang dituturkan oleh seorang Bayo Parturi. Turi-turian yang juga diceritakan turun temurun oleh para orang tua kepada anak-cucunya dapat bersumber dari peristiwa yang benar-benar terjadi, tetapi bisa juga legenda atau hikayat, yang hanya merupakan produk fantasi dari nenek moyang.
Walaupun etnis Batak memiliki aksara sendiri yang dinamakan ‘Surat Batak’, namun sangat sedikit sastra Batak yang dituliskan dengan Surat Batak. Pada umumnya, Surat Batak digunakan untuk menuliskan ilmu kedukunan dan surat-menyurat, dan di beberapa daerah, antara lain di Karo, Angkola dan Simalungun, Surat Batak digunakan untuk menuliskan syair. Hal ini yang menyebabkan, banyak turi-turian tidak ditulis dalam Surat Batak, melainkan hanya melalui penuturan secara lisan turun-temurun dari nenek moyang ke anak cucu, atau dituturkan oleh Bayo Partuturi.
Mengenai asal-usul Tuanku Rao, terdapat beberapa versi. Versi yang paling banyak berkembang adalah versi yang ditulis oleh Mangaraja Onggang Palindungan (MOP) dalam bukunya ‘Tuanku Rao. Teror Agama Islam Mazhab Hambali di Tanah Batak. 1816 – 1833.’
Dalam buku ini disebutkan, bahwa Tuanku Rao adalah anak hasil hubungan gelap dari Gana boru Sinambela, putri Singamangaraja IX dengan paman kandungnya sendiri, Gindoporang Sinambela, adik dari Singamangaraja X.
Ketika Gana Sinambela hamil akibat hubungan dengan pamannya, kehamilan ini diketahui oleh ayahnya. Untuk menutup aib ini, Gindoporang dan Gana diasingkan ke Singkil, Aceh, karena untuk hamil di luar nikah, apalagi hasil hubungan dengan keluarga sendiri (incest), sanksinya adalah hukuman mati.
Di Singkil, Gindoporang masuk agama Islam dan mengambil nama Muhammad Zainal Amirudin Sinambela. Gana sendiri tidak bersedia masuk Islam, dan tetap menganut agama Batak, Parmalim. Ketika putra mereka lahir, Gindoporang memberikan nama Muhammad Fakih Amirudin Sinambela. Oleh ibunya, dia diberi nama Pongki Na Ngolngolan yang artinya adalah Fakih yang menunggu-nunggu, karena Gana masih berharap, suatu hari akan dapat kembali ke Tanah Batak.
Setelah Singamangaraja IX meninggal, dia diganti oleh putranya, yang menjadi Singamangaraja X. Singamangaraja X memanggil kembali adiknya, Gana Sinambela bersama putranya, Pongkinangolngolan.
Beberapa Datu (dukun) di Bakkara yang mengetahui mengenai asal-usul Pongkinangolngolan meramalkan, bahwa suatu hari dia akan membunuh Singamangaraja X. Oleh karena itu mereka mendesak, agar Pongkinagolngolan dihukum mati.
Pongkinangolngolan dapat menyelamatkan diri dan mengembara sampai ke Mandailing, di mana dia kemudian menjadi anak didik Tuanku Nan Renceh. Setelah masuk Islam, namanya diganti menjadi Umar Katab. Nama Katab apabila dibaca dari belakang menjadi Batak. Umar Katab ini kemudian bergelar Tuanku Rao. Demikian asal-usul Tuanku Rao menurut versi MOP.
Versi lain menyebutkan, bahwa Tuanku Rao adalah putra dari Nai Napatihan, putri Singamangaraja X, yang menikah dengan putra Ompu Palti Raja dari marga keturunan Si Raja Lontung. Nai Napatihan dan Suaminya yang putra pejabat lembaga Ompu Palti Raja tersebut, diungsikan secara santun oleh Sisingamangaraja X ke Singkil, Aceh, agar tidak menjadi saingannya di kemudian hari. Dalam pengungsian lahirlah seorang anak yang bernama Pongkinangolngolan yang kemudian dikenal bernama Fakih Amiruddin.
Juga ada versi yang menyebutkan bahwa Ibunya adalah Nai Napatihan Sinambela yang menikah dengan seorang putra Aceh dan kemudian diusir dari tanah Batak.
Ada versi lain yang ditulis oleh seorang sarjana Batak dalam disertasinya di UGM, yang menyatakan bahwa Pongkinangolngolan bukanlah Tuanku Rao, tapi orang yang berbeda. Pongkinangolngolan bersama Tuanku Rao berseteru dengan Sisingamangaraja X dalam sebuah konstalasi politik saat itu.
(lihat weblog: http://islamkaro.blogspot.com/2006/11/perkawinan-inses.html)
Dalam bukunya Antara Fakta Dan Khayal “TUANKU RAO”, HAMKA menulis, bahwa Tuanku Rao berasal dari Padang Matinggi, Rao Padang Nunang. (Hlm. 240).
Imam Bonjol sendiri menulis dalam catatan hariannya, bahwa Tuanku Rao berasal dari suatu desa di Mandailing (sebagaimana disampaikan oleh Dr. Phil. Ichwan Azhary dalam diskusi ‘Hikayat Tuanku Rao dan Kilas Balik Perang Paderi’ di Medan, 24 November 2007 dan di Pematang Siantar, 26 November 2007). Namun tidak diterangkan lebih lanjut mengenai asal-usul Tuanku Rao. Mungkin Imam Bonjol hanya mengetahui, bahwa Tuanku Rao datang dari suatu desa di Mandailing dan tidak mengetahui lebih lanjut mengenai asal-usulnya apakah memang asli dari daerah tersebut.

Agresi kaum Paderi ke Sumatra Utara
Mengenai agresi kaum Padri ke Tanah Batak yang dikenal di kalangan Batak sebagai “Tingki Ni Pidari” atau “Zaman Padri”, dua sesepuh Batak, Drs Muara Sitorus dan Edith Dumasi Nababan, SH, yang hadir dalam diskusi ‘Hikayat Tuanku Rao dan Kilas Balik Perang Paderi’ yang diselenggarakan di Sekretariat Plot (Pusat Latihan Opera Batak) Siantar, pada Senin 26 November 2007, memberikan kesaksiannya: (Dikutip dari harian METRO SIANTAR edisi 27, 28 dan 29 November 2007).
“... Drs Muara Sitorus, seorang mantan guru, misalnya, menyatakan sangat senang saat harian METRO SIANTAR menulis kisah Perang Paderi dan 'cerita kelam' dalam keluarga Dinasti Singamangaraja, sebanyak empat seri. "Saya tak menyangka, di zaman sekarang masih ada orang yang peduli dengan kisah sejarah di masa lalu. Terima kasih METRO," kata tokoh masyarakat asal Porsea yang merantau ke Siantar, mengawali ( terima kasih kembali, Pak, red).
Selanjutnya ia mengatakan, fakta sejarah yang ditulis Parlindungan dalam buku Tuanku Rao, sudah lama didengarnya, jauh sebelum buku Tuanku Rao terbit. "Saya sudah lama mendengar kisah mengenai Tingki ni Pidari. Itu adalah kisah mengenai Pasukan Paderi menyerang Tanah Batak. Dari peristiwa Tingki ni Pidari inilah, muncul istilah Monjo (mirip dengan bunyi Bonjol). Monjo ini adalah sebutan orang Batak menyebut Pasukan Paderi," katanya.
Kalau pasukan Paderi datang, orang-orang akan berteriak "Monjo datang...Monjo datang!" "Kalau ada teriakan Monjo, itu menjadi pertanda bagi orang-orang Batak yang mendengarnya, untuk lari ke hutan menyelamatkan diri," katanya. Kisah ini didengarnya dari orang-orangtua, yang diceritakan secara lisan. Karena itu, Drs Muara Sitorus senang dengan penerbitan buku Tuanku Rao, dan menegaskan, kalau kisah di dalamnya adalah fakta sejarah.
Mendukung pernyataan Drs Muara Sitorus, Ibu Edith Dumasi Br Nababan, mantan Hakim Agung yang hadir dalam diskusi di Sekretariat PLOt itu mengatakan, Tingki Ni Pidari itu sungguh benar terjadi. "Saya sudah lama mendengar kisah mengenai kisah Tingki Ni Pidari. Dan seperti dikatakan Pak Sitorus, pasukan Imam Bonjol itu disebut Monjo. Kalau Monjo datang, seluruh orang Batak haruslah berlari menyelamatkan diri ke hutan," katanya.
Sayangnya, hanya anak-anak,wanita, dan pria yang tengah bekerja di sawah yang sempat melarikan diri ke hutan. Sementara yang tinggal di rumah, umumnya perempuan-perempuan cantik yang bekerja menenun ulos/kain, tak sempat kabur.
Untuk memaksa orang-orang yang sembunyi di rumah agar keluar, Pasukan Paderi pun membakar rumah-rumah. Semua perempuan yang bersembunyi dalam rumah terpaksa keluar, daripada terpanggang hidup-hidup. "Itulah makanya, rumah-rumah Batak habis di daerah Silindung. Hanya di Toba saja yang masih tersisa sedikit," katanya ...

... Yang melarikan diri ke hutan, sebagian besar mati kelaparan. Hanya yang kuat-kuat dan umumnya tak cantik, yang bertahan selamat. "Itulah sebabnya, perempuan-perempuan Batak yang cantik baru ada sekarang ini. Itu karena yang cantik-cantik sudah mati dipancung atau diperkosa oleh Monjo, atau kelaparan di hutan. Hanya perempuan-perempuan kuat dan berbadan tegap, yang umumnya tak begitu cantik yang berhasil bertahan hidup di hutan. Makanya perempuan-perempuan Batak sampai waktu yang cukup lama, umumnya tak cantik. Sekarang saja, baru ada perempuan Batak yang cantik," kata Ibu Edith Dumasi Br Nababan, yang masih saudara kandung dengan Dr SAE Nababan, mantan Ephorus HKBP.
Selain membenarkan adanya kisah mengenai Tingki ni Pidari yang disebutnya sebagai masa kelam di Tanah Batak --seperti diceritakan oleh Parlindungan dalam buku Tuanku Rao-- Ibu Edith Nababan yang juga istri Ir Sahat Lumban Tobing (alm) ini mengatakan, kisah mengenai Pongkinangolngolan Sinambela alias Tuanku Rao, adalah benar merupakan bere (keponakan) Singamangaraja X. Tapi karena Pongkinangolngolan memiliki kekuatan batin/spiritual, sejumlah datu di Bakkara mengatakan dia harus diusir/dibunuh. Itulah kisahnya maka dia terusir hingga ke Minang.
"Mertua dari mertua saya masih keturunan Dinasti Singamangaraja. Dan saya ada mendengar keberadaan Pongkinangolngolan sebagai bere Singamangaraja X, yang membunuh tulangnya (paman – red) itu," kata mantan Ketua Pengadilan Tinggi di Lampung yang juga pernah menjabat sebagai wakil Ketua Pengadilan Tinggi di Jawa Baratdan di Kalbar ini.
Caranya, Pongkinangolngolan yang sudah begelar Tuanku Rao, mengirim pesan ke Tulang-nya, untuk menerima pisau sebagai hadiah. Namun saat Tulangnya datang dari Bakkara, Pongkinangolngolan memeluk Tulang-nya itu dan menikamnya hingga tewas (versi MO Parlindungan, Singamangajara X dibunuh Jatengger Siregar).
Dari sana, Pasukan Paderi menyerang kampung Tulang-nya di Bakkara, dan menjarah harta benda, seperti perhiasan, baju, ternak, untuk logistik tentara. "Itulah cerita yang saya dengar dari ayah saya. Bahkan bibi dari ayah saya adalah salahsatu yang sempat ditawan Pasukan Paderi, yang berhasil melarikan diri dengan mengikuti aliran Aek Sigeaon," kata ibu Edith Nababan (yang selanjutnya diwawancarai METRO).
Saat epidemi penyakit merajalela, Pasukan Paderi mundur dari Tanah Batak. Namun sebagian memilih tinggal di Silindung, di daerah Sosorpadang, dan sampai sekarang masih ditempati oleh orang Padang yang Islam. "Sampai saat ini mereka tidak pernah diganggu," kata ibu yang saat ini menjabat sebagai Ketua Paguyuban Darma Wulan (Warga Usia Lanjut) cabang Medan.
Ibu Edith juga mengaku, sempat kenal dengan Sutan Martua Raja, ayah MO Parlindungan, si penulis buku Tuanku Rao. Saat itu, mereka tinggal bertetangga di Siantar. Ibu Edith sendiri kala itu masih murid SD, sementara Sutan Martua Raja sudah tua.
Menurut ibu yang sudah berambut putih ini, orang Batak tidak tersinggung dan tidak perlu dendam membaca buku Tuanku Rao. "Sejarah kelam di Tanah Tapanuli jangan sampai menumbuhkan dendam. Kekerasan horizontal antarsuku ataupun atas nama agama/kepercayaan harus diakhiri. Mari kita membuka diri menerima fakta, bahwa orang orang Batak pernah kalah dalam Perang Paderi. Dan mari kita belajar dari sejarah, dengan tidak mengulangi perbuatan kekerasan. Karena sejarah memang sangat mungkin berulang," kata ibu yang saat masih gadis ini sudah menjabat sebagai Ketua PN Taput dan Dairi...’

Demikian juga buku yang ditulis oleh Basyral Hamidy Harahap (BHH), memaparkan penyerbuan tentara Paderi ke Simanabun yang dipimpin oleh Tuanku Tambusai. BHH menuliskan a.l.: (lihat Weblognya: http://www.basyral-hamidy-harahap.com/blog)
‘… Sebagai penulis, ada debar-debum jantung saya ketika menulis bab Datu Bange di dalam buku ini. Bukan hanya karena bab ini bercerita tentang ketidak-berperikemanusiaanan, genocide, dan dendam yang membara. Tetapi karena ia juga bercerita tentang leluhur saya yang terus menerus melakukan perlawanan, sekalipun mereka sudah dalam posisi yang tidak menguntungkan. Sementara itu pasukan berbaju Putih yang mendengung-dengungkan agama, sambil menebas kepala manusia, membakari kampung, memperkosa, dan melakukan segala macam kebiadaban, terus mengejar musuhnya. Inilah yang membuat pihak Belanda jadi meleleh, dan terusik rasa kemanusiannya. Datu Bange dan rombongannya terus melakukan perlawanan. Secara spontan pasukan Belanda kemudian melindungi rombongan Datu Bange. Karena jika tidak demikian, sebuah tragedi kemanusiaan yang jauh lebih kejam pasti terjadi, yang bagaimanapun tidak akan bisa diterima manusia beradab !!!

Datu Bange dan pengikutnya yang tidak lain adalah leluhur saya, pada akhirnya berhasil memasuki daerah baru setelah menempuh medan yang berat, berliku-liku naik gunung dan turun lembah serta hutan belantara dengan jarak lebih dari 65 kilometer, dan kemudian mereka menetap di daerah Angkola dan Mandailing Godang. Walaupun untuk itu Datu Bange harus menebusnya dengan nyawanya sendiri…

Bahkan BHH menganggap dasar yang digunakan oleh panitia yang mengusulkan gelar Pahlawan Nasional untuk Tuanku Tambusai tersebut naif dan menjatuhkan harkat dan martabat Datu Bange. BHH menulis (Hlm. 67):
“… Pada masa itu daerah-daerah dataran tinggi yang penduduknya masih parbegu dan sering membuat kekacauan seperti merampok dan mengambil Budak yang meresahkan penduduk. Tuanku Tambusai ingin mengakhiri keadaan itu dengan melakukan gerakan terhadap kelompok parbegu tadi dipimpin oleh Datu Bange, Raja Siminabun yang bentengnya terletak di atas puncak bukit terjal di tepian sungai Batang Pane…”

BHH menulis bahwa Datuk Bange telah beragama Islam, namun tidak mau menerima aliran Islam yang dibawa oleh Tuanku Tambusai. Lama sebelum gerakan Paderi mereka sudah memeluk Islam. BHH menyatakan bahwa Datu Bange bukan perampok, melainkan Kepala Luat Dolok, raja paling kharismatik di Padang Lawas raya yang dicintai rakyatnya. BHH juga menonjolkan peranan ulama-ulama Sufi Mandailing yang menyebarkan agama Islam di daerah itu berabad sebelum Paderi datang. (Hlm. 68)
Memang Islam telah masuk ke Sumatera Utara sejak abad 8, dan kebanyakan beraliran Syiah. Selama ratusan tahun Islam dan agama asli Batak, Parmalim, serta penganut Hindu-Buddha dapat hidup berdampingan dengan damai.
Banyak kalangan –termasuk HAMKA- menolak isu tentang adanya pemerkosaan massal dan orgy tawanan perempuan oleh sebagian pasukan Paderi. Cerita tentang bagaimana anggota Paderi melampiaskan nafsu syahwatnya secara terbuka terhadap tawanan-tawanan cantik dituding Hamka sebagai khayalan Parlindungan belaka. Hamka juga menuduh cerita-cerita seks itu sengaja dipasang Parlindungan untuk menarik hati para pemuda ketimbang mencari data ilmiah. Di mata Hamka, Tuanku Lelo yang menurut Parlindungan bernama asli Idris Nasution itu tokoh karangan Parlindungan belaka. Sedangkan dalam bukunya, MOP menyatakan, bahwa Tuanku Lelo/Idris Nasution adalah kakek buyutnya.
Mengenai penculikan kaum perempuan di daerah yang telah ditaklukkan dan kemudian dijual sebagai budak, juga pernah ditulis oleh Rosihan Anwar di harian Kompas edisi Senin, 06 Februari 2006 dengan judul ’Perang Padri yang Tak Anda Ketahui’ , di mana tertulis:
“… Yang menarik ialah kebiasaan menculik kaum perempuan dalam serangan, kemudian mengangkut mereka untuk dijual sebagai budak (slaves). Kaum Padri melakukan ini di daerah Mandailing. Perdagangan budak masa itu sebuah gejala lazim…”

Di zaman penjajahan Belanda, perbudakan adalah hal yang resmi dipraktekkan. Bahkan ada undang-undang perbudakan, yang berlaku sejak tahun 1640 dan secara resmi baru dihapus tahun 1863. Namun pada kenyataannya, praktek perbudakan di wilayah jajahan Belanda masih berlangsung hingga akhir abad 19. Demikian juga dengan perkosaaan terhadap perempuan di daerah diserang dan telah dikalahkan atau diduduki. Hal ini masih terus terjadi hingga sekarang.
Dalam bukunya ‘Antara Fakta dan Khayalan’ -entah disadari atau tidak- HAMKA banyak membeberkan tindak kekerasan dalam penyebaran beberapa aliran Islam di Timur-Tengah, terutama yang dilakukan untuk menyebarluaskan sesuatu aliran atau mazhab. HAMKA juga menuliskan kekejaman Tuanku Nan Renceh yang sangat fanatik kewahabiannya, yang memerintahkan untuk membunuh adik ibunya, karena tidak mau mengikuti sembahyang. (Hlm. 238)

Mengenai pakaian putih yang dikenakan oleh para ulama di Minangkabau, HAMKA menulis, bahwa warna putih yang dikenakan oleh para ulama merupakan warisan dari agama Buddha. HAMKA menulis (Hlm. 303):
“… Bahkan warna putih itu mungkin sudah ada sejak orang Minangkabau masih memeluk Agama Budha. Biksu-biksu Budha berjalan dengan pakaian selendang putih meminta bakal (mungkin yang dimaksud adalah bekal – pen.) makanan kepada penduduk. Setelah datang Agama Islam pusaka secara Budha itu diteruskan oleh santri-santri di Minangkabau yang dinamai ‘Orang Siak’.: Mereka bersarung putih, berbaju dan celana putih meminta sedekah bekal mengaji tiap-tiap hari Kamis ke runah-rumah penduduk…”

Memang sulit untuk memberikan penilaian terhadap peristiwa atau hal-hal yang terjadi di masa lalu, dengan ukuran kemanusiaan sekarang. Juga apabila tidak ada atau kurangnya data, fakta dan dokumen yang dapat memperkuat cerita rakyat atau penuturan mengenai suatu peristiwa sejarah.

Majalah Tempo
Majalah Tempo 21 Oktober 2007 memuat "…petisi ini mendesak Pemerintah Indonesia untuk membatalkan pengangkatan Tuanku Imam Bonjol sebagai pahlawan perjuangan kemerdekaan Imam Bonjol adalah Pimpinan Gerakan Wahabi Paderi. Gerakan ini memiliki aliran yang sama dengan Taliban dan Al-Qaida. Invasi Paderi ke tanah Batak menewaskan ribuan orang". Dibagian lain pada halaman 56 dikatakan "pakaian mereka serba putih". Persenjataannya cukup kuat. Mereka menurut Parlindungan, memiliki meriam 88 militer bekas milik tentara Napoleon yang dibeli second hand di Penang. Dua perwira Paderi dikirim belajar di Turki. Tuanku Rao, yang aslinya seorang Batak bernama Pongki Nangol-ngolan Sinambela, dikirim untuk belajar taktik Kavaleri. Tuanku Tambusai, aslinya bernama Hamonangan Harahap, belajar soalperbentengan. Pasukan Paderi juga memiliki pendidikan militer di Batusangkar.

Referensi yang digunakan, misalnya yang diperolehnya dari Schnitger, seorang Antropholog Belanda, maupun JB Neuman dalam bukunya Het Panai en Bila Stroomgebied yang dimuat dalam majalah geografi kerajaan Belanda tahun 1885, 1886, 1887 menyebutkan bahwa yang disebut Tongku (maksudnya Datuk Engku atau Tuk Ongku) sebagaimana yang ditulis Tempo (21/10/07) halaman 61, sebagai tukang bantai. Jika “jika penduduk tidak serta merta mau masuk Islam akan segera dibunuh”. Tuanku Tambusai dikenal sebagai sosok perang yang paling ditakuti Belanda, karena dari berbagai medan pertempuran yang dilalui Tuanku Tambusai, sungguh cukup meyibukkan kaum penjajah, sebagaimana diucapkan D Brakel dalam bukunya De oolog in Ned. Indie, Arnheim (1985) yang menyatakan, “selama perang Paderi, dua tokoh yang menyebabkan Belanda harus berjuang keras untuk begitu lama: Tuanku Imam Bonjol dan Tuanku Tambusai. Tanpa kedua orang ini, peperangan bisa dihabisi dalam waktu yang lebih singkat dengan kemenangan pihak Belanda”.

KOMPAS, Minggu 27 Juli 2008

Artikel Rosihan Anwar, ”Perang Padri yang Tak Anda Ketahui”, yang dimuat oleh ”Kompas”, 6 Februari 2006, menyoroti sisi gelap Perang Paderi. Tulisan Rosihan itu bersumber pada buku yang disusun oleh sejarawan militer Belanda, G Teitler, berjudul ”Het Einde van de Paderieoorlog: Het beleg en de vermeestering van Bonjol, 1834-1837: Een bronnenpublicatie.”
Rosihan, dalam artikelnya itu, bercerita tentang kebiasaan kaum Paderi menculik kaum perempuan dalam serangan, kemudian mengangkut mereka untuk dijual sebagai budak (slaves).
Ada satu buku lagi yang mengupas dinamika perubahan yang luar biasa dalam kehidupan ekonomi dan gerakan purifikasi ajaran Islam di Minangkabau. Dalam proses perubahan itu timbul banyak konflik yang mengakibatkan terjadi tragedi kemanusiaan. Buku itu ditulis sejarawan Christine Dobbin, berjudul asli Islamic Revivalism in a Changing Peasant Economy, Central Sumatra 1784-1847 (Curzon Press, 1983).
Dobbin mengawali paparannya secara detail tentang ekologi sosial dan topografi Minangkabau, tentang tantangan dan anugerah alam dalam gerakan perdagangan masyarakat Minangkabau. Kita terkesima membaca buku ini. Ternyata masih banyak yang tidak kita ketahui tentang perubahan sosial yang spektakuler dan tentang gerakan Paderi di Minangkabau dan Tapanuli.
Kurang lebih 75 persen dari buku bercerita tentang dinamika perubahan orang Minangkabau dalam liku-liku perdagangan di pedalaman dan pantai barat dengan segala masalah yang ditimbulkannya, pertambangan emas dan besi, industri rumah, perbengkelan alat pertanian, senjata tajam dan bedil, pertukangan, pertenunan, perkebunan komoditi ekspor, persaingan dan perang dagang dengan Belanda. Hal itu terjadi sejak berabad sebelum timbul gerakan Paderi.
Menarik untuk disimak bahwa berabad sebelum lahirnya gerakan Paderi, agama Islam sudah lama berkembang di Natal, pantai barat Mandailing, Tapanuli Bagian Selatan. Hal ini terbukti dengan kehadiran Tuanku Lintau, seorang kaya, penduduk asli Lintau di Lembah Sinamar, yang datang ke Natal untuk belajar agama Islam. Kemudian Tuanku Lintau meneruskan pendidikannya ke Pasaman yang juga didiami orang Mandailing yang menganut sistem kekeluargaan patrilineal.

Usai menuntut ilmu agama Islam itu, kira-kira 1813, Tuanku Lintau kembali ke desanya membawa keyakinan bahwa sebagai penduduk Tanah Datar, ia mempunyai misi untuk memperbaiki tingkah laku dan moral penduduk lembah itu. Tuanku Lintau terkesan pada gerakan Paderi yang dipimpin oleh Tuanku Nan Renceh di Agam. Ia pun bergabung dengan kaum Paderi.
Secara khusus Tuanku Lintau merasa wajib menyadarkan keluarga raja yang bergaya hidup tidak sesuai dengan ajaran Islam agar kembali ke jalan yang benar. Semula, Tuanku Lintau mendapat perlindungan dari Raja Muning, ialah Raja Alam Minangkabau yang bertakhta di Pagaruyung. Tetapi dalam perkembangan berikutnya, Tuanku Lintau justru melancarkan revolusi sosial karena ia yakin bahwa sistem kerajaan yang korup adalah hambatan bagi keberhasilan cita-citanya.
Tuanku Lintau dan pengikutnya menyerang Raja Alam. Banyak yang terbunuh, termasuk dua putra Raja Alam. Raja Alam dan cucunya berhasil menyelamatkan diri ke Lubuk Jambi di Inderagiri. Cucu Raja Alam ini kelak terkenal sebagai Sultan Alam Bagagar Syah, Raja Minangkabau terakhir.
Bahwa Natal di pantai barat Mandailing sebagai tempat pertama Tuanku Lintau menimba ilmu agama Islam membuktikan, ternyata Perang Paderi bukanlah gerakan Islamisasi di Mandailing. Karena berabad sebelum timbulnya gerakan Paderi, ulama-ulama sufi telah mengajarkan agama Islam kepada orang Mandailing Natal. Tokoh utama penyebar agama Islam di kawasan pantai barat sampai ke pedalaman Mandailing adalah ulama besar sufi Syekh Abdul Fattah (1765-1855). Ulama besar ini wafat dan dimakamkan di Pagaran Sigatal, Panyabungan. Murid-murid para sufi itulah yang secara damai membawa Islam ke pedalaman Mandailing.
Baik Paderi maupun Belanda saling khawatir terhadap ancaman penghancuran hegemoni dagang masing-masing di kawasan Minangkabau dan pantai barat itu. Itu sebabnya Belanda mengunci wilayah Padang sampai ke selatan agar tidak dijamah oleh kaum Paderi. Inilah yang mendorong pendudukan wilayah utara, dalam hal ini Rao dan Mandailing yang kaya emas berkualitas tinggi dan komoditi ekspor lainnya. Kita jadi mengerti mengapa gerakan perdagangan ini menjadi mengeras dalam era gerakan Paderi.
Gerakan Paderi di Mandailing mendapat perlawanan dari Sutan Kumala yang Dipertuan Hutasiantar, raja ulama sekaligus primus inter pares raja-raja Mandailing. Ia dijuluki oleh Belanda sebagai Primaat Mandailing.
Dobbin memaparkan bahwa perdagangan budak sangat penting bagi sistem Paderi. Pasalnya, budak-budak bukan saja sebagai dagangan, tetapi juga sebagai pengangkut barang dan tentara cadangan. Itu yang menyebabkan kaum Paderi dapat bertahan begitu lama dalam melancarkan peperangan.
Mungkin tidak enak untuk mengatakan bahwa Perang Paderi yang begitu lama (1803-1838), yang selama ini begitu disakralkan, disebut oleh Dobbin sebagai perang dagang. Fakta menunjukkan cara-cara kaum Paderi menggerakkan perang yang penuh kekerasan dan kebrutalan, jauh dari nilai-nilai Islam. Inilah yang mendorong kita sadar atau tidak sadar, lebih percaya kepada Dobbin.
Selain itu, Paderi mampu menggeser para pedagang yang beroperasi di permukiman orang Eropa yang berdekatan. Salah satu ciri gerakan Paderi yang menonjol adalah usaha membina perdagangan Minangkabau sekaligus melawan upaya-upaya dari luar yang hendak memonopoli perdagangan di kawasan ini.
Dobbin memaparkan bahwa gerakan Paderi, khususnya di utara Minangkabau, lebih pada gerakan perdagangan daripada gerakan penyebaran agama Islam. Pantaslah, tak satu pun bekas jejak kaum Paderi dalam bidang agama di kawasan itu.
Jadi, sesuai dengan sinyalemen saya di dalam buku Greget Tuanku Rao bahwa Islam dibawa oleh orang Mandailing sendiri dari Pasaman dan pantai barat Mandailing. Proses Islamisasi itu berlangsung secara damai dalam suasana kekeluargaan. Mereka telah mengenal Islam berabad sebelum keberadaan kaum Paderi. Reputasi Natal sebagai pusat perguruan Islam di pantai barat Mandailing telah dibuktikan oleh Tuanku Lintau, tokoh legendaris Paderi yang belajar agama Islam di Natal, sebelum ia menceburkan diri dalam gerakan Paderi.
Gerakan reformasi ajaran Islam dan perdagangan pra-Paderi, pada saat Paderi, dan pasca-Paderi pada hakikatnya adalah revolusi sosial yang dahsyat di Sumatera Barat.

dari wiki
Secara garis besar Perang Paderi meletus di Minangkabau antara sejak tahun 1821 hingga 1837. Kaum Paderi dipimpin Tuanku Imam Bonjol melawan penjajah Hindia Belanda.
Gerakan Paderi menentang perbuatan-perbuatan yang marak waktu itu di masyarakat Minang, seperti perjudian, penyabungan ayam, penggunaan madat (opium), minuman keras, tembakau, sirih, juga aspek hukum adat matriarkat mengenai warisan dan umumnya pelaksanaan longgar kewajiban ritual formal agama Islam.
Perang ini dipicu oleh perpecahan antara kaum Paderi pimpinan Datuk Bandaro dan Kaum Adat pimpinan Datuk Sati. Pihak Belanda kemudian membantu kaum adat menindas kaum Padri. Datuk Bandaro kemudian diganti Tuanku Imam Bonjol.
Perang melawan Belanda baru berhenti tahun 1838 setelah seluruh bumi Minang ditawan oleh Belanda dan setahun sebelumnya, 1837, Imam Bonjol ditangkap.
Meskipun secara resmi Perang Paderi berakhir pada tahun kejatuhan benteng Bonjol, tetapi benteng terakhir Paderi, Dalu-Dalu, di bawah pimpinan Tuanku Tambusai, barulah jatuh pada tahun 1838. Alam Minangkabau menjadi bagian dari pax neerlandica. Tetapi pada tahun 1842, pemberontakan Regent Batipuh meletus. Akhir perang Paderi
Belanda menyerang benteng kaum Paderi di Bonjol dengan tentara yang dipimpin oleh jenderal dan para perwira Belanda, tetapi yang sebagian besar terdiri dari berbagai suku, seperti Jawa, Madura, Bugis, dan Ambon. Dalam daftar nama para perwira pasukan Belanda adalah Letnan Kolonel Bauer, Kapten MacLean, Letnan Satu Van der Tak, dan seterusnya, tetapi juga nama Inlandsche (pribumi) seperti Kapitein Noto Prawiro, Indlandsche Luitenant Prawiro di Logo, Karto Wongso Wiro Redjo, Prawiro Sentiko, Prawiro Brotto, dan Merto Poero. Terdapat 148 perwira Eropa, 36 perwira pribumi, 1.103 tentara Eropa, 4.130 tentara pribumi, Sumenapsche hulptroepen hieronder begrepen (pasukan pembantu Sumenap alias Madura). Ketika dimulai serangan terhadap benteng Bonjol, orang-orang Bugis berada di bagian depan menyerang pertahanan Paderi.
Dari Batavia didatangkan terus tambahan kekuatan tentara Belanda. Tanggal 20 Juli 1837 tiba dengan Kapal Perle di Padang, Kapitein Sinninghe, sejumlah orang Eropa dan Afrika, 1 sergeant, 4 korporaals dan 112 flankeurs. Yang belakangan ini menunjuk kepada serdadu Afrika yang direkrut oleh Belanda di benua itu, kini negara Ghana dan Mali. Mereka disebut Sepoys dan berdinas dalam tentara Belanda.
Belanda menggunakan 2 benteng sebagai pertahanan selama perang Padri,Fort de Kock dan Fort van der Capellen di Batusangkar.
Kepala Perang Bonjol ialah Baginda Telabie. Kepala-kepala lain adalah Tuanku Mudi Padang, Tuanku Danau, Tuanku Kali Besar, Haji Mahamed, dan Tuanku Haji Berdada yang tiap hari dijaga oleh 100 orang. Yang memberi perintah ialah Tuanku Imam Bonjol dengan pertahanan enam meriam di daerah gunung. Halaman-halaman dikitari oleh pagar pertahanan dan parit-parit.
Perang 1833
Pada tahun 1832, benteng Bonjol jatuh ke tangan serdadu Kompeni. Hal ini memicu kembali peperangan. Pos Goegoer Sigandang yang dijaga oleh seorang sersan Belanda dan 18 serdadu dipersenjatai dengan sebuah meriam pada tahun 1833 diserbu oleh orang-orang Minang. Mereka membunuh sersan dan seluruh isi benteng. Kolonel Elout membalas dendam dengan cara memanggil beberapa pemimpin dari daerah Agam untuk menghadapnya di Goegoer Sigandang dan 13 orang menghadap. Atas perintah Kolonel, ke-13 orang itu digantung semua. Setelah kejadian ini Sultan Bagagarsyah Alam dari Pagaruyung dibuang ke Batavia.
Selain penduduk Bonjol, terdapat pula di benteng 20 orang serdadu Jawa yang telah menyeberang ke pihak Paderi. Di antara serdadu-serdadu yang telah meninggalkan tentara Belanda itu terdapat seorang yang bernama Ali Rachman yang berupaya keras untuk merugikan Kompeni. Juga ada seorang pemukul tambur bernama Saleya dan seorang awak meriam (kanonnier) bernama Mantoto. Ada juga Bagindo Alam, Doebelang Alam, dan Doebelang Arab. Doebelang Arab secara khusus berkonsentrasi untuk mencuri dalam benteng-benteng Belanda.
Pemerintah Hindia Belanda kini telah menyadari bahwa mereka tidak lagi hanya menghadapi kaum paderi, tetapi masyarakat Minangkabau. Maka pemerintah pun mengeluarkan pengumuman yang disebut Plakat Panjang (1833) berisi sebuah pernyataan bahwa kedatangan Kompeni ke Minangkabau tidaklah bermaksud untuk menguasai negeri ini, mereka hanya datang untuk berdagang dan menjaga keamanan, penduduk Minangkabau akan tetap diperintah oleh para penghulu adat mereka dan tidak pula diharuskan membayar pajak.
Karena usaha Kompeni untuk menjaga keamanan, mencegah terjadinya "perang antar-nagari", membuat jalan-jalan, membuka sekolah, dan sebagainya memerlukan biaya, maka penduduk diwajibkan menanam kopi. Akhirnya benteng Bonjol jatuh juga untuk kedua kalinya pada tahun 1837.

Perundingan

Residen Belanda mengirim utusan-utusannya untuk berunding dengan Tuanku Imam Bonjol. Tuanku menyatakan bersedia melakukan perundingan dengan Residen atau dengan komandan militer. Perundingan itu tidak boleh lebih dari 14 hari lamanya. Selama 14 hari berkibar bendera putih dan gencatan senjata berlaku. Tuanku datang ke tempat berunding tanpa membawa senjata. Tapi perundingan tidak terlaksana. Tuanku Imam Bonjol yang datang menemui panglima Belanda untuk berunding, malah ditangkap dan langsung dibawa ke Padang, untuk selanjutnya diasingkan ke berbagai daerah hingga meninggal dunia tahun 1864.
Kolonel Elout mempunyai dokumen-dokumen resmi yang membuktikan kesalahan Sentot Ali Basya dengan kehadirannya di Sumatera. Sentot, setelah usai Perang Jawa, masuk dinas Pemerintah Belanda. Kehadirannya di Jawa bisa menimbulkan masalah. Ketika Kolonel Elout melakukan serangan terhadap Paderi tahun 1831-1832, dia memperoleh tambahan kekuatan dari pasukan Sentot yang telah membelot itu.
Setelah pemberontakan tahun 1833, timbul kecurigaan serius bahwa Sentot melakukan persekongkolan dengan kaum Paderi. Karena itu, Elout mengirim Sentot dan legiunnya ke Jawa. Sentot tidak berhasil menghilangkan kecurigaan terhadap dirinya. Belanda tidak ingin dia berada di Jawa dan mengirimnya kembali ke Padang. Pada perjalanan ke sana Sentot diturunkan dan ditahan di Bengkulu di mana dia tinggal sampai mati sebagai orang buangan. Pasukannya dibubarkan dan anggota-anggotanya berdinas dalam tentara Hindia.

Masa Perang Paderi dapat dikelompokkan menjadi:
A. 1803 - 1833: Masa Pemberontakan Wahabi Paderi
B. 1833 - 1838: Masa Pemberantasan sisa-sisa Paderi

Penjelasan
A. 1803 - 1833: Masa Pemberontakan Wahabi Paderi

Pemberontakan dimulai 1803 oleh serangan gerombolan Paderi yang
digerakkan oleh Harimau Salapan, dipimpin Tuanku Nan Renceh.
Pemberontakan diakhiri dengan pembuangan Sultan Baggagarsyah, Raja
terakhir Kesultanan Minangkabau Pagarruyung, oleh Kerajaan Belanda, dan
Kerajaan Pagarruyung dianeksasi dalam NEI (Netherland East Indies).

Masa ini dapat dikelompokkan lagi menjadi:
1. 1803 - 1815: Masa penghancuran Kerajaan Islam Minangkabau
Pagarruyung.

Pada masa ini gerombolan Wahabi Paderi menaklukkan satu-persatu wilayah
Pagarruyung. Puncaknya adalah pembantaian Penghulu dan Keluarga
Kerajaan dalam perundingan damai di Koto Tangah. Tuanku Raja Alam
Muningsyah III, Raja Alam ke-31 gugur, digantikan sementara waktu oleh
Pemangku Raja Alam, Raja Garang Tuanku Sembahyang III (Sumpur Kudus).
Dengan selesainya penaklukan wilayah Pagarruyung, gerombolan Wahabi
Paderi memulai invasi ke Utara.

2. 1815 - 1821: Masa invasi ke Tanah Batak (Tingki ni Pidari I).

Pada masa ini gerombolan Wahabi Paderi meng-invasi Batak Selatan,
mendirikan benteng pendudukan di Rao dan Dalu-dalu sebagai basis
serangan. Segera setelah pendudukan Batak Selatan, dilakukan serangan
ke Batak Utara.
Masa invasi ke Tanah Batak berakhir dengan ditandai wabah kolera dan
dimulainya kampanye militer koalisi Hindia Belanda-Pagarruyung untuk
merebut wilayah Minangkabau.

3. 1821 - 1833: Masa penumpasan gerombolan Paderi

Pada masa ini koalisi Hindia Belanda-Minangkabau merebut kembali
seluruh wilayah Minangkabau kecuali dua benteng daerah terpencil di
utara (Bonjol & Dalu-dalu).
Masa ini diakhiri oleh aneksasi Kerajaan Belanda atas Kerajaan
Minangkabau dengan cara menangkap dan membuang Tuanku Raja Hitam -
Tuanku Raja Alam Bagagarsyah, Raja Alam ke-33, dengan demikian
mengakhiri sejarah Kerajaan Minangkabau. Ditandai pula dengan jatuhnya
benteng Rao oleh pasukan gabungan Belanda-Mandailing, sehingga benteng praktis Bonjol terisolasi.
Masa ini diakhiri oleh penandatanganan Plakat Panjang oleh Paderi
sebagai pengakuan kedaulatan Belanda di Minangkabau.


B. 1833 - 1838: Masa Pemberantasan sisa-sisa gerombolan Paderi

Pada masa ini sisa-sisa gerombolan Paderi yang bertahan di Benteng
Bonjol (jatuh Agustus 1837) dan Dalu-dalu (jatuh Desember 1938)
ditumpas oleh Belanda. Tuanku Imam Bonjol menyerah pada Belanda (sesuai
pengakuannya dalam catatan pribadi Tuanku Imam Bonjol), sedang Tuanku
Tambusai tewas (berita bahwa Tuanku Tambusai sempat tinggal di Malaysia
belum dapat dibuktikan). Sisa geromboloan Paderi berusaha membangun
basis baru di Malaysia, namun gagal dan berakhir sebagai tentara
bayaran.