Selasa, 13 Mac 2012

HANG TUAH DI PERAKHANG TUAH DI PERAK

Sewaktu Hang Tuah disisihkan dari istana Melaka akibat fitinah pembesar Melaka , maka pergilah Hang Tuah ke hulu Melaka. DAri sini, beliau pergi ke Perak. Di Perak, beliau berkahwin dengan dengan orang istana Perak bernama Halimah. Daripada perkahwinan ini lahirlah anak bernama Mas Dia, Seri Dewi, Mat Saaih dan Hang Semaun

Mas Dia berkahwin dengan Bendahara Perak melahirkan Tok Temu. Seri Dewi berkahwin dengan Raja Mahmud (Perak). Mat Sain tidak dapat dikesan pergerakan keturunannya dan Hang Semaun kutemui keturunannya di Langgar Pekan.

Ada pun Seri dewi itu beranakkan Raja Muhammad (Baginda Demu) lalu berkahwin dengan Tok Temu dan beranakkan Mohd Ali Jaafar Sidek. Akan Baginda Demu ini menghadapi fitnah dalam istana Perak lalu menyisih diri ke Kuala Lipis. Demikian kisah yang awal.

Baginda Demu itu bernama Raja Muhamad, asalnya Raja Muda di Perak. Ada adiknya bernama Raja Ahmad. akan Baginda Demu itu adalah anak Seri Dewi anak Laksamana Hang Tuan. Seri Dewi ini berkahwin dengan Raja Mahmud, Yang Dipertuan Negeri Perak. Seri Dewi ini ada adik beradik bernama Masada, Panglima Mat Saih dan Hang Semaun

Baginda Demu ini dikhabarkan difitnah dikatakan sial. Untuk menyelelamatkannya, oleh Mamak Bendahara Perak yang bernikah dengan Masada binti Hang Tuah, dipelihara Raja Demu ini dirumahnya sehingga besar.

Adapun Tok Demu isterinya Tok Temu berasal dari Asam Kumbang Perak, dibuang lalu hilir mengikut Sungai Jelai Kecil lalu berkampung halaman di Lubuk Yong hampir dgn kampung Pasir Emas. Beranak ke Mohd. Ali Jaafar Sidek.
Akan Hang Semaun itu puas saya mencari susur galurnya. Khabarnya terikat pada keluarga orang kaya Chandak dan keturunan ini turun juga ke kuala Atok dan warisnya Allahyarham Lebai Hasan yang duduk di pangkal jambatan kuala Atok.

Akan hubungan keturunan Hang Tuah ini dengan orang-orang Rawa yang mendiami Raub amat dekat hubungannya.

Ada pun sekarang saya mencari-cari akan kedudukan Tok Miknah (mungkin nama lain dalam teromba orang Pahang) yang didakwa oleh orang-orang Rawa Raub yang baru sampai telah bernikan dengan Tok Perak @ Tok Prak , pembuka kampung sengkela.

Akan Tok Miknah ini dari keturunan Tok Kaya Busu (Budu) beranakkan Kulop Mat Daham.

Dalam sejarah orang-orang Rawa Baru di Raub ini ,mereka memadamkan hubungan bersemenda dengan keturunan Budu dan seolah-olah orang Rawa baru ini tiada kaitan darah dengan orang Budu dan Sega,

Ada pun dalam cataran saya, Tok Ba binti Abu Samah binti Malek bin Tok Mat Saleh bin Ngah endik bin Mohamad Ali Jaafar Sidek bin Raja Muhamad ( Baginda Demu) telah bernikah dengan Fakih Khalifah (Temau) beranakkan Saadiah, Hj. Salam, Hj. abdul Raof, Hjj. Saripah dan Adam.

Salasilah lengkap  Tok Mat Amin bin Tok Malek bin Tok Mohamad Salleh bin Tok Ngah Endik bin Tok Muhamad Ali Jaffar Sidek (Tok Deyong) bin Raja Muhamad (Baginda Demu – Tok Keramat Padang Asam, Perak) anak Seri Dewi binti Hang Tuah. Sape2 dari Perak dan Pahang tampil dapatkan pengesahan ini .

Dua orang ada pertalian jurai keturunan dengan Hang Tuah ialah Hashim Zabidi ( sekarang tinggal di Tempoyang, Lipis) dan Novelis Hasanuddin Md. Isa, Pengetua Sek Men Agama Al-Falah, Batu Talam, Raub.

Catatan lisan itu tidaklah dimasukkan dalam kitab ' Sejarah Melayu ' saringan W.S. Sheleaber dan kitab ' Sulalatus Salatin '.