Ahad, 1 Februari 2009

MENCARI KETURUNAN MANGARAJA SUTAN LAUT 2

MENCARI KETURUNAN MANGARAJA SUTAN LAUT 2

Terima kasih. Saya boleh dihubungi pada 0193276041 dan juga melalui faceboook (handle: Helwa Asyiqin). Tanah Datar yang dimaksudkan adalah Tanah Datar Putih yang terletak di hilir Sungai Rokan.

Yang membuatkan saya berminat untuk mengkaji sejarah keluarga saya apabila saya bertemu dengan family-tree yang ditulis oleh arwah datuk sebelum dia meninggal dunia.

Saya telah membuat kajian peribadi tentang silsilah keturunan rau saya semenjak dari zaman universiti lagi. Cuma approach saya agak berbeza sebab saya mulakan dengan menelaah buku-buku yang ditulis oleh pengembara, kolonis dan ahli-botani dari Eropah yang telah melawat Asia Tenggara khususnya Sumatra sewaktu zaman penjajah dahulu seperti marsden, snitzger, raffles dan lain-lain, untuk mendapatkan 'feel' ataupun gambaran sosio-budaya dan geografi masyarakat pre & post Padri War waktu itu...saya dapati melalui apa yang tercatit di dalam buku2 itu bahawa Rau itu adalah sebahagian daripada wilayah Kerajaan Melayu Aru/Rokan yang terletak dari hulu sehingga ke hilir sungai Rokan di mana ini negerinya adalah Rantau Binuwang ataupun sekarang ini Dalu-Dalu didalam wilayah Riau. (Perlu berhati-hati di sini kerana catitan daripada kolonis terutamanya sangat biased)

Sesiapa yang ingin ke pesisiran pantai Natal untuk berdagang, bila mudik ke hulu Sungai Rokan itu maka akan dikenakan tol oleh orang-orang Rau! Melalui suatu catitan pula, dikatakan bahawa penduduk lelaki Rau pada masa itu memakai 'fesyen' seluar sebelah biru (nila) dan sebelah merah (kesumba)...

Saya tidak dapat mendaftar dengan JARO...Tuanku Ibrahim (moyang saya) memberi amanat kepada kami semua cucu-cicitnya untuk melupakan Rau, malahan tidak dibenarkan kami untuk belajar bahasa Rau ataupun menjejak kaki ke Rau....ini adalah kerana beliau telah dikhianati oleh pengikutnya sendiri yang menjadi tali-barut Belanda....malahan, yang membukakan pintu Benteng Tujuh Lapis di Dalu-Dalu yang menjadi pertahanan terakhir pengikut Padri yang masih bersama Tuanku Tambusai (di mana sebilangannya adalah orang-orang Rau, adalah orang Rau sendiri!) Ini adalah ringkasan cerita lisan keluarga kami. Wallahu'alam...

-Helwa Asyiqin

Tiada ulasan: